- Jeg er litt overrasket selv, sier Statoil-analytiker Christian Yggeseth i Arctic Securities om oljeselskapet Statoils jafs på Oslo Børs tirsdag.

Kun 19 ganger tidligere har aksjen steget mer i løpet av de 3467 dagene det har vært på Børsen. Tirsdagen er dermed blant de 20 beste handelsdagene noensinne for selskapet.

Allerede fra morgenen begynte Statoil-aksjen sin opptur. Da Børsen stengte hadde den klatret 6,04 prosent til 152,70 kroner. Med en omsetning på 1.381 millioner kroner, var selskapet det mest omsatte denne dagen.

Høyere oljepris

Yggeseth peker på at oljeprisen steg mandag, noe han mener kan ha gitt en etterslepseffekt.

Mandag kveld var prisen på et fat nordsjøolje på rundt 55 dollar. Tirsdag hadde den steget til 59 dollar fatet.

- Generelt sett var energisektoren opp tirsdag - ikke bare i Norge, men Europa. Det kan skyldes en sektorrotasjon med store kjøp fra fond som skal inn og dekke shortposisjoner, sier han.

Analytikeren peker på at også riggselskapet Seadrill hadde en ekstremt god dag, hvor aksjen steg 14,85 prosent. Dette er den sjette største kursoppgangen siden selskapet ble notert 30. mai 2005.

- Dette er ganske store utslag, og det fremstår som noe overraskende, legger Yggeseth til.

Shortskvis

Han mener at en såkalt shortskvis kan forklare noe av den kraftige kursoppgangen. Investorer som shorter aksjer spekulerer i at kursen skal falle. De låner aksjer som de selger i markedet. Når aksjene skal leveres tilbake kjøper de dem i markedet. Hvis prisen de kan kjøpe dem tilbake for er lavere enn salgsprisen tjener de på shortposisjonen.

En shortskvis oppstår når mange av de som har lånt aksjer kjøper aksjer tilbake for å unngå tap. Økende oljepris kan for eksempel ha ført til at investorer med shortposisjoner i Statoil og Seadrill har kjøpt tilbake aksjer og lukket sine posisjoner, i frykt for at aksjekursene skulle stige mye.

- Men det er generelt sett vanskelig å si. Det var en stor bevegelse.

Også forvalter Albert Collett i Arctic Fund Management la merke til selskapenes oppgang.

– Mange investorer har nok shortet aksjen og dekket seg inn tirsdag, sier han til DN.

Uenige om oljeprisen

Arctic-analytikeren tror ikke oljeprisoppgangen vil være langvarig.

- Vi tror det er vel så sannsynlig at oljeprisen skal ned. Det kan virke som dette er en kortsiktig snuoperasjon, mener Yggeseth.

Statoil-analytiker Oddvar Bjørgan i Nordea er uenig.

- Vi tror oljeprisen skal stige videre, men synes kanskje at en del aksjer har gått vel mye opp på én dag. Det kan derfor tenkes at vi får en korreksjon i løpet av uken, sier han.

Bjørgan er ikke i tvil om at det er den stigende oljeprisen som har ført til den brede oppgangen innen oljesektoren.

- Den åpenbare årsaken er at oljeprisen steg mye igår og fortsetter opp i dag. Shortkonvertering er nok en medvirkende årsak, noen har satset på at aksjen skal ned, og må dekke seg inn når den begynner å stige, forklarer han.

 

 

Les også: - Kapteinen nektet å forlate synkende skip

Kansellerer årets oljemesse

- Oslo Børs er ikke lenger oljetung  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.