Toppsjef Eldar Sætre i Statoil la frem bedre tall enn ventet for andre kvartal på Fornebu tirsdag.

– Etter det kraftige prisfallet vi så mot slutten av fjoråret, har vi fullt ut sett de negative effektene av lavere oljepriser på våre resultateter, sier Sætre.

Selskapet leverte et justert driftsresultat på 22,4 milliarder kroner før skatt. Det var på forhånd ventet 19,5 milliarder, ifølge estimater fra TDN Finans.

Justert driftsresultat for samme periode i fjor var 32,3 milliarder kroner. Lavere oljepriser er hovedårsaken til nedgangen, ifølge Statoil.

Analytikernes snittestimat for det underliggende driftsresultatet lå nær 40 prosent under fjorårstallene.

– Det er fortsatt for mye olje der ute.Vi trror det fortsatt kan gå noe tid før vi ser en balanse i markedet, sier Sætre.

Taper på børs

Statoils salg av Shah Deniz-prosjektet i Aserbajdsjan og South Caucasus-rørledningen ga en gevinst i kvartalet på 12,3 milliarder kroner.

DN skrev tirsdag at Statoil er gått fra å være en soleklar børsvinner til å ende opp som den store taperen. Det er tre viktige årsaker til den negative utviklingen:

* Halveringen av oljeprisen fra 115 dollar ifjor sommer til 55 dollar fatet i dag.

* Statoil under tidligere sjef Helge Lund ble et rendyrket oljeproduksjonsselskap og kvittet seg med bensinstasjoner og petrokjemi, såkalt nedstrømsaktivitet, som har vært lønnsomt det siste året.

* Fast utbyttepolitikk på 1,8 kroner per aksje ut 2015 i en tid der andre selskaper kutter.

Utbytte vil fra og med dette kvartalet fastsettes i dollar, melder selskapet tirsdag.

Uenig

Statoils utbyttepolitikk skaper debatt både internt i selskapet og blant analytikere. YS-hovedtillitsvalgt Bjørn Asle Teige vil at selskapet halverer dagens utbytte til eierne.

– Vi har rådet dem til å gå ned på det halve for å beholde litt av handlingsrommet, sa Teige til DN mandag.

Pareto-analytiker Trond Omdal opplyser at et utbytte på 1,8 kroner per aksje hvert kvartal tilsvarer 23 milliarder kroner til aksjonærene på årlig basis.

Les også:

- Ingen har klart dette før dnPlus

- At lokkepriser ikke fungerer var overraskende

Den greske antihelten dnPlus  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.