BW Offshore mener det nå ikke er usannsynlig at det blir utlyst en anbudsrunde for FPSOen til Leviathan-prosjektet utenfor Israel. Selskapet tror lansering i løpet av 2015, med kontraktstildeling i løpet av 2016, er realistisk.

Det sier BW Offshores konsernsjef Carl K. Arnet til TDN Finans fredag.

Leviathan-eierne, Noble Energy og Delek Group, la prosjektet på is tidligere i år, etter israelske konkurransemyndigheter satt foten ned på bekymringer om at kun to selskaper vil kontrollere majoriteten av landets gassressurser.

Israels regjering trådte imidlertid inn i situasjon og signerte for drøye to uker en avtale med lisensholderne utbygging av feltet.

BW Offshore har over lengre tid arbeidet med Leviathan-prosjektet, og hadde opprinnelig lagt til grunn å bli tildelt kontrakten.

Arnet er tydelig på at selskapet selvsagt fortsatt er interessert, men tar nå høyde for at kontraktsprosessen vil bli noe annerledes.

- Jeg tror ikke vi skal se bort fra at det kan bli en anbudsrunde. Vi vet ikke, men det er ikke usannsynlig, sier han til TDN Finans.

Produksjonsstart

Det har tidligere vært snakket om produksjonsstart på Leviathan i 2018, men Arnet avviser dette som urealistisk, ettersom ventet kontraktstildeling trolig ikke blir før mot slutten av 2016 og det vil ta nærmere fire år å bygge FPSOen.

Da prosjektet ble lagt på is, valgte BW Offshore å selge VLCCen som var tiltenkt FPSO-konvertering. Arnet sier imidlertid at selskapet har en tilbakekjøpsopsjon på den aktuelle enheten, Opal.

BWO-sjefen vil ikke si noe om til hvilken pris selskapet kan kjøpe Opal tilbake for, ei heller noe om lengden på opsjonen, annet enn at den er tilstrekkelig lang.

Svakere utsikter

BW Offshore erkjenner at utsiktene i FPSO-markedet har blitt noe svakere den seneste tiden. Selskapet venter imidlertid at det kommer opp mellom fire og seks nye prosjekter til markedet i løpet av resterende del av 2015 og 2016.

BW Offshore har for øyeblikket én ledig enhet, Azurite, som det arbeides aktivt med for å sikre jobb til. Selskapet har en stund nevnt Enis Etan-prosjekt utenfor Nigeria som et mål.

- I tillegg til Etan, er det nye prosjekter som kommer opp nå, som ser lovende ut, men jeg vil ikke si noen navn ennå, ettersom det ikke er kommet offisielle invitasjoner til å delta i anbudsrunder, sier han.

Arnet sier BW Offshore i utgangspunktet er interessert i alle, men at selskapet i praksis kun har kapasitet til å ta ett eller to prosjekter om gangen.

Utsatt levering

BW Offshore ser nå risiko for at levering av FPSOen til Catcher-feltet i britisk sektor av Nordsjøen, som har planlagt levering i 2017, blir forsinket.

Utfordringen er at tørrdokken som BW Offshore trenger å bruke, er opptatt.

- Det er klart dette kan føre til en forsinkelse. Skroget er på kritisk linje. Vi må ha skroget for å kunne sette topsiden på plass, sier han.

Arnet understreker imidlertid at han for øyeblikket tror at det som har skjedd er håndterbart, men tidsplanen er stram.

- Vi har ikke noe slakk igjen. Nå må vi få ting til å stemme hvis vi skal komme i mål, sier BW Offshore-sjefen.

 

Les også: Asia i dag: Citigroup: - Kina på vei mot resesjon

Oljerally løfter kronen

Oljeprisen stiger kraftig

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Det er usikkerhet rundt oss:

Det er usikkerhet rundt oss
Statsminister Erna Solberg om fallet i aksjemarkedet
00:32
Publisert: