Oljeprisene fortsetter å falle på Kina-frykt mandag.

Nå ser meglerhusene Société Générale, J.P. Morgan og Morgan Stanley risiko for videre fall i oljeprisene.

J.P. Morgan anbefaler å holde seg helt unna råvare-, energi-, og gruve-aksjer, fremgår det av oppdateringer fredag.

Société Générale nedjusterer sine oljeprisestimater til 35, 40, 45 og 50 dollar per fat for henholdsvis første, andre, tredje og fjerde kvartal 2016.

Ser nedsiderisiko

Meglerhuset viser til at bekymringene for en «hard landing» i Kina har økt den seneste tiden i tillegg til at Opecs strategi, hvor de forsvarer markedsandel fremfor pris fortsatt gjelder.

Samtidig er produksjonen i USA robust og Iran er på vei tilbake i markedet.

«Selv etter våre justeringer er vårt syn at risikoen for utsiktene for 2016 er på nedsiden», skriver Société Générale.

Svakere økonomisk vekst, ytterligere svekkelse av den kinesiske valutaen yuan, mer robust produksjon enn ventet  utpekes som årsak til dette.

I tillegg kan markedet fokusere på høye lagre selv når de slutter å øke, ifølge meglerhuset.

Nøkkelen til bedring i råvareprisene er hvordan yuan utvikler seg, mener J.P. Morgan.

Meglerhuset frykter at yuan kan svekkes mye mer når den positive innvirkningen fra tidligere politiske tiltak avtar. J.P. Morgan-analytikerne mener man ikke bør skifte eksponeringen fra defensive sektorer til energi før dollaren har nådd toppen - noe som trolig ikke vil skje før midten av året.

«Vi mener det er vanskelig å se oppgang for råvare-, energi- og gruvedriftsektorene når risiko for ytterligere yuan-svekkelse gjenstår», konkluderer meglerhuset.

Dollar kan trigge

Morgan Stanley mener dollarens utvikling er avgjørende for utviklingen fremover.

Ytterligere styrket dollar kan føre til at oljeprisene faller til 20-25 dollar, fremgår det av en oppdatering mandag, ifølge Bloomberg News.

Analytikerne mener tilbudsoverskuddet av olje alene kan forklare et fall i oljeprisen til 60 dollar fatet, men at differansen til inneværende pris på rundt 35 dollar per fat skyldes dollarens appresiering.

For hver prosent den handelsvektede dollaren styrkes kan Brent-prisen falle to til fire present, skriver meglerhuset.

Avventer

Senior oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets utelukker ikke at oljeprisen vil falle mer på kort sikt, men mener det foreløpig er for tidlig å endre sine prognoser for oljeprisen.

- Det kan være ganske store svigninger iløpet av tre måneder, så jeg velger å vente og se an utviklingen, sier Saltvedt til DN mandag.

Les også: - Ikke lenge før det lyser et 20-tall på skjermen

Leder for ABG Sundal Colliers analyseteam på olje og oljeservice, John Olaisen, har lagt til grunn en oljepris på 40 dollar fatet i første kvartal 2016.

- Deretter venter vi at prisen vil øke med fem dollar fatet i hvert kvartal ut året, forklarer han.

- Kommer du til å gjøre noen endringer i estimatene?

- Det er vanskelig å si, men jo lenger de blir liggende der... etterhvert må man nedjustere estimater også, sier Olaisen.

 

Les også: Sjeføkonom: Derfor kan prisene øke mye fremover

- Jeg har vært i forfall noen måneder

Se så lik den nye Mercedesen er sine søsken

 

Se DNtv:

David Bowie (69) er død:

David Bowie (69) er død
Plata Blackstar ble gitt ut på artistens 69-årsdag, som også ble hans siste. Bowie har gitt ut musikk i 50 år og står bak en lang rekke store hits.
01:18
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.