LONDON: Norske og internasjonale investorer og analytikere var torsdag ettermiddag samlet på Statoils kapitalmarkedsdag, for en oppdatering på selskapets nye mål og planer. Tidligere torsdag la Statoil frem sitt resultat for fjerde kvartal 2015. 

Tre temaer har vært sentrale for torsdagens Statoil-arrangement: Selskapet kutter i sine fremtidige investeringer, samtidig som det innfører et toårig utbytteprogram og øker besparelsene i forbedringsprogrammet Step med 2,5 milliarder dollar per år.

Det var særlig sistnevnte tema finansdirektør Hans Jakob Hegge trakk frem i sin presentasjon.

- Ifjor annonserte vi et effektiviseringsprogram, der målet var kostnadsbesparelser på 1,7 milliarder dollar i året. Jeg er fornøyd med å kunne presentere at vi har fått ned kostnadene enda raskere og dypere enn ventet, sier Hegge.

Ifølge kvartalsrapporten gjorde Statoil årlige besparelser tilsvarende 1,9 milliarder i 2015.

Hegge viser til at fjorårets mål var utfordrende, men at selskapet nå står overfor enda tøffere mål.

Trapper opp

Statoils nye mål er å trappe opp forbedringsprogrammet med 50 prosent, til 2,5 milliarder dollar per år fra 2016

- Det er dette som skjer når snøballen begynner å rulle, understreker Hegge.

Ifølge ham er det tre ting som er særlig viktig for selskapets fremtid:

  • Drivende utvikling hver dag
  • Sikre finansiell disiplin
  • Ivareta finansiell fleksibilitet

- Vår oppgave er å gjøre om effektivitet til penger, sier Hegge.

For å klare dette skal selskapet reforhandle leverandørkontrakter, trappe opp organisasjonseffektiviteten og innføre nye titak for å redusere driftskostnadene ytterligere.

- Det er utfordrende tider, og vi har fortsatt en jobb å gjøre. Men vi har vist at vi får resultater, understreker han.

Reduserer break-evenpriser

Også konsernsjef Eldar Sætre peker særlig på hvor viktig det er for selskapet å fortsette med kostnadsreduserende tiltak. Han, samt flere av direktørene i Statoil, har trukket frem at selskapet har redusert sine break-evenpriser betydelig.

Ifølge ledelsen er Johan Sverdrup-utbyggingen nå lønnsom selv med oljepriser under 30 dollar fatet. Breakeven-prisen på Castberg har falt fra 80 dollar fatet til under 45 dollar fatet, opplyses det.

- Vi er ikke ferdige ennå, påpeker Sætre.

Direktør Margareth Øvrum for teknologi, prosjekter og boring i Statoil kunne i sin presentasjon fortelle at selskapet nå ser en break-evenpris på godt under 40 dollar fatet på Trestakk-prosjektet.

Trestakk ble utsatt i fjor på grunn av manglende lønnsomhet. Men nå er investeringsanslaget redusert med 30 prosent, og investeringsbeslutning varslet i løpet av 2016.

Statoil-aksjen har steget markert på Oslo Børs under selskapets kapitalmarkedsdag torsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se utviklingen på DN Investor.

​Les også på DN.no:

Tyskland vil gi 22 milliarder i Syria-bistand

Generalstreik lammer Hellas

Norsk bank har «kriselistet» fire rederier med 1,2 mrd i lån

Se DNTV: Derfor endrer Statoil utbyttestrategi

Derfor endrer Statoil utbyttestrategi.
Finansdirektør Hans Jakob Hegge håper aksjonærene heller kjøper rabatterte aksjer enn å ta ut kontantutbytte
03:22
Publisert: