President Barack Obama vil foreslå en oljeavgift på 10 dollar for å finansiere en omfattende satsing på grønne transportmidler. En republikansk toppolitiker kaller ideen for «absurd».

Forslaget vil være en del av neste års statsbudsjett, som legges fram for Kongressen i neste uke, ifølge nyhetsmagasinet Politico.

Avgiften vil bli pålagt oljeselskapene og skal etter planen fases inn over fem år. Pengene skal blant annet brukes til en storstilt satsing på høyhastighetstog og førerløse elbiler, ifølge forslaget.

– Absurd

Det er liten tvil om at den republikansk-kontrollerte Kongressen vil stemme forslaget ned. Den republikanske innpiskeren Steve Scalise sa torsdag at forslaget er «en absurd idé», samtidig som han lovet at Representantenes hus vil «drepe» det.

– Fra Obama-administrasjonens første dag har han ført en åpen krig mot amerikansk energi, sier Scalise, som regnes som Republikanernes tredje viktigste politiker.

Grønn transport

I et intervju med Politico sier Obama at oljeavgiften skal finansiere en plan for et «rent transportsystem i det 21. århundret».

I løpet av de neste ti årene ønsker han å investere 300 milliarder dollar i en rekke klimavennlige transportmidler slik at CO2-utslippene og annen forurensing reduseres, opplyser Obamas rådgivere til magasinet.

Kinkig for Clinton

Ettersom det regnes som helt usannsynlig at Kongressen vil vedta forslaget, betegnes utspillet først og fremst som et forsøk på å dra i gang en diskusjon om framtidens transportsystem.

Men ved å foreslå et tiltak som med stor sikkerhet vil føre til høyere bensinpriser, skaper han et politisk dilemma for Demokratene og ikke minst Hillary Clinton som kjemper om å bli Demokratens presidentkandidat. Hun har tidligere sagt at hun er imot enhver skatte- og avgiftsøkning for familier som tjener under 250.000 dollar per år.

Følg markedet på DN Investor HER

Les også: Hvor er det blitt av Statoils 420 millioner?

Nå er mer enn 30.000 oljejobber borte

Tjener penger på Sverdrup under 30 dollar fatet  


Se DN Tv: Derfor vil Statoil-sjefen kjøpe egne aksjer

Derfor vil Statoil-sjefen kjøpe egne aksjer
Statoilsjef Eldar Sætre lekser opp forbedringene han har gjort i Statoil.
03:54
Publisert:

 
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.