Statoil øker verdien på Johan Sverdrup, opplyser selskapet i en melding mandag morgen.

Investeringskostnadene fortsetter å vise en positiv utvikling på Johan Sverdrup, heter det. Det nåværende estimatet for første fase er beregnet til 99 milliarder kroner, en reduksjon på 24 milliarder kroner siden plan for utbygging og drift.

Nåværende nullpunktspris/break-even er på under 25 dollar per fat for fase 1, opplyser selskapet.

- Vi ser nå resultatene av godt samarbeid mellom Statoil, partnere og leverandører. Vi reduserer investerings-kostnadene betydelig, og vi øker kapasiteten, ressursanslaget og verdien av feltet. Johan Sverdrup er et prosjekt i verdensklasse, og vil skape store verdier for eiere og for samfunnet i generasjoner, sier konsernsjef Eldar Sætre i Statoil.

Høyere effektivitet

Forbedringene for fase 1 er ifølge selskapet oppnådd gjennom høyere effektivitet innen boring og brønn, samt høy kvalitet i planlegging og gjennomføring av prosjektet.

Johan Sverdrup skal utvikles gjennom flere faser. Estimat for fullfeltinvesteringene har blitt forbedret fra et spenn på 170 til 220 milliarder kroner i 2015, til 140 til 170 milliarder i 2016.

Forbedringene er et resultat av optimalisering og forenkling av utbyggingskonseptet for fremtidige byggetrinn i nært samarbeid med leverandørindustrien, heter det.

Økt produksjonskapasitet

Produksjonskapasiteten for fase 1 er nå estimert til 440.000 fat olje per dag. I plan for utbygging og drift var opprinnelig produksjonskapasitet for fase 1 estimert til mellom 315.000 til 380.000 fat olje per dag.

De ulike partnerene i Johan Sverdrup har så langt blitt enige om å utvide produksjonskapasiteten for Johan Sverdrup med en ekstra prosessplattform på feltsenteret.

Dette øker, ifølge Statoil, forventet full produksjonskapasitet for Johan Sverdrup fullfelt til 660.000 fat olje per dag. I plan for utbygging og drift ble full produksjon fra Johan Sverdrup estimert til 550.000 til 650.000 fat olje per dag.

Kapasitetsøkning

Statoil har sammen med partnerskapet arbeidet for å øke forståelsen av Johan-Sverdrup-resorvaret, opplyses det. 

Siden plan for utbygging og drift fase 1 har spennet i ressursanslaget for fullfelt forbedret seg fra 1,7 til 3,0, til 1,9 til 3,0 milliarder fat oljeekvivalenter.

Kapasitetsøkningen sammen med forbedring i reserveanslaget og investeringskostnader har bidratt til å redusere nullpunktspris/break-even for fullfeltsutviklingen av Johan Sverdrup til å ligge under 30 dollar per fat, heter det.

Opprettholder produksjonsstart

- Vi vil jobbe med ytterliggere forbedringer og Statoil har sammen med partnerskapet besluttet å bruke mer tid frem til beslutning om videreføring og endelig investeringsbeslutning for fremtidige byggetrinn, sier konserndirektør Margareth Øvrum i Statoil.

Selskapet opplyser at den opprinnelige planen var å ta beslutning om videreføring i 2016 og investeringsbeslutning i slutten av 2017. Den oppdaterte planen tilsier at beslutning om viderføring vil bli i første halvår 2017, med en endelig investeringsbeslutning og innlevering av plan for utbygging og drift i andre halvår 2018.

Produksjonsstart for fullfelt opprettholdes til 2022, i henhold til opprinnelig plan.

Følg direkte: Alt om oljemessen ONS 2016

Følg markedet med DN Investor

Om kun kort tid kan regjeringen gjøre det enda vanskeligere for unge å komme inn i boligmarkedet. Og hva betyr de ultralave rentene for pensjonen din?

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.

Anbefalt fra DNtv:

Anders Auklands mentale tips før langløp
- Alle sliter med tankene sine på slutten av et langt løp, sier Anders Aukland.
01:03
Publisert:

Sykkelsesongen er her: Disse seks øvelsene gjør deg rask på to hjul
Fysioterapeut og terrengsyklist Heidi Sandstø (33) gir deg styrkeøvelsene som gjør deg til en bedre syklist.
04:57
Publisert:

Ville du satt deg inn i en førerløs taxi?
Dette kan bli virkeligheten hvis disse taxiene som NuTonomy testet i Singapore, kommer på veien som planlagt.
00:48
Publisert: