Marine Harvest var blant aksjene som steg på en negativ Oslo Børs fredag.

Lakseaksjene ble fredag påvirket av at Nærings- og fiskeridepartementet har åpnet for å utvide maksimal tillatt biomasse (MTB) med seks prosent til og med 31. mars 2015 etter at Russland innførte importforbud mot blant annet norsk laks.

Carnegie oppgraderer Lerøy Seafood, Norway Royal Salmon, Grieg Seafood og Marine Harvest til kjøpsanbefaling, det fremgår av en rapport fra meglerhuset.

«Dette betyr at lakseprodusentene kan øke biomassen med 40.000 tonn, og utsette høstingen med 30.000 tonn i september», skriver Carnegie, og tar opp lakseprisestimatet for 2014 fra 39 til 41 kroner per kilo.

Hever kursmål

Carnegie oppjusterer ventet driftsresultat og eps på selskapene for 2014 med henholdsvis 12 og 15 prosent i gjennomsnitt.

Kursmålet på Lerøy er 258 kroner, NRS 58 kroner og Grieg Seafood 33 kroner. Carnegie ser fortsatt begrenset potensiale hos Salmar og Bakkafrost, som dermed beholder sin hold-anbefaling.

Carnegie oppgraderer sin anbefaling på Marine Harvest fra hold til kjøp. Kursmålet oppjusteres fra 83 kroner til 93 kroner.

Analytiker Marius Gaard i Carnegie skriver i en oppdatering at han nå venter rundt 30.000 tonn lavere volum i september, men rundt 60.000 tonn høyere volum i perioden oktober til mars.

-Vi tror at det meste av overskuddet blir slaktet i første kvartal 2015, noe som fører til høyere, men et mer stabilt tilbud enn normalt, i en periode med sterk etterspørsel, heter det i oppdateringen.

Ikke bare positivt

Gaard venter en sterk pris for resten av 2014, og øker prisanslaget for 2014 fra 39 til 41 kroner kiloen, noe som fører til økte inntjeningsestimater.

Fondsfinans mener at den midlertidige MTB-økningen er negativt for aksjonærene i lakseselskaper, det skriver Intrafish fredag.

I en oppdatering sendt ut fredag morgen siterer meglerhuset NRS, som sa at «det gir ingen mening å møte lavere etterspørsel med økt produksjon».

«Vi anser dette som negativt for lakseaksjene, og anbefaler redusert eksponering på kort sikt», skriver Fondsfinans.

Fondsfinans mener at endringen vil føre til en økt produksjon på 70.000-100.000 tonn på et senere tidspunkt (på 12 måneders basis), men at det i høst kan føre til reduserte volumer og høyere priser. Men i vinter og vår venter de svakere laksepriser og økt biologisk risiko, skriver Intrafish.

- Overrasket

Intrafish viser også til en oppdatering fra Handelsbanken Capital Markets hvor meglerhuset skriver at de er overrasket over beslutningen.

-FHL har over en tid ønsket økt produksjonskapasitet i Norge, og selv om det er en tradisjon for at oppdrettspolitikken blir formet i nært samarbeid mellom bransjen og myndighetene, ventet vi ikke at myndighetene ville midlertidig øke produksjonskapasiteten i en situasjon hvor eksporten til et nøkkelmarked er stengt, for muligens begrense kortsiktig uro i markedet, skriver Handelsbanken i oppdateringen.

Handelsbanken tror at norske oppdrettere vil utsette noe av slaktingen i tredje kvartal, og at volumene i fjerde kvartal og første kvartal kan stige med rundt 20.000-40.000 tonn som følge av MTB-økningen.

Marine Harvest sluttet opp 0,3 prosent til 83,75 kroner per aksje, omsatt for 241 millioner kroner.

Rec Solar-kontrakt

Solcelleprodusenten Rec Solar har inngått en kontrakt med Sunrun for leveranse av mellom 50 og 100 megawatt (mw) solpaneler i 2015, melder selskapet onsdag kveld.

Fredag er aksjen opp 1,31 prosent.

Strammer inn

Finansdepartementet innfører strengere krav til kvaliteten på ansvarlig kapital og institusjonen får muligheten til å fase inn reglene frem til og med 2021.

I forskriften settes minstekrav for ansvarlig kapitaldekning som utgjør minst åtte prosent av beregningsgrunnlaget.

DNB-aksjen stiger 0,80 prosent fredag etter å ha falt fra morgenen.

Les også: - Mye billigere å fly de siste fem årene

Amerikanske aksjer sluttet opp torsdag, mens asiatiske aksjer viser svak økning blandet fredag.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,35 prosent til 606,15 poeng, omsatt for 2.335 millioner kroner.

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.