Norges største bank - DNB - har hanket inn hele 36.000 nye boliglånskunder etter sommeren.

Dette er en viktig årsak til at konsernet øker sitt resultat med én milliard kroner, slik tredjekvartalsrapporten viser torsdag. Konsernsjef Rune Bjerke understreker at antallet nye kunder er i tråd med ambisjonene om en utlånsvekst på mellom 3 og 4 prosent.

- Når vi annualiserer de ni første månedene, ligger volumveksten i 2014 på 4 prosent justert for svigninger i valutakursene, sa Bjerke, da han la frem tallene.

- Med andre ord: Vi er «spot on» når det gjelder veksten i utlån, sier han.

Viktig mål

Samtidig som Bjerke får stadig flere kunder, blir riktignok hver enkelt boligeier mindre lønnsom. Rentekutt førte til at bankens utlånsmarginer gikk noe ned de tre siste månedene.

- Utlånsmarginene kommer til å gå ytterligere ned i fjerde kvartal basert på rentenedsettelser som allerede har funnet sted, sier Bjerke.

Bjerke er dermed avhengig av utlånsveksten for å nå bankens viktige mål om å sikre minst 12 prosent avkastning på egenkapitalen.

- Skal vi klare det og samtidig nå den kjernekapitaldekningen vi sikter mot, må vi styre veksten mot de mest lønnsomme og trofaste kundene, sier han.

«Tilfredsstillende»

I den sammenheng mener Bjerke det er «tilfredsstillende» å se hvordan veksten er fordelt så langt i år:

  • Lån til små og mellomstore bedrifter i Norge med cirka 5 prosent
  • Privatmarkedskundene med omtrent 4 prosent, og boliglånskundene alene med 4,7 prosent
  • Storkundene med 2,2 prosent

- Vi vokser altså mest i de lønnsomme segmentene, sier Bjerke.

Stresstestet

På presentasjonen pekte også DNB-sjefen på at banken har forventet lavere oljepris og planlagt for dette i kredittgivningen.

- Vi stresstester olje- og gassrelevante lån. Relevant portefølje tåler vedvarende oljepris på under 60 dollar per fat, sa Bjerke.

- Vi har tid til å tilpasse oss til den eventuelle nye oljeprisbanen. Det er ingenting i det korte eller mellomlange bildet som bør uroe i det bildet vi nå ser, hevder han.

DN kommer tilbake med mer om resultatet!

Les også:
Asia i dag: Facebook-gründer sjokkerer kineserne
Hoderystende til avgang
Stryker mest – med vilje (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.