Bank-konsernet DNB har økte utlån og lave tap, og leverer et knallsterkt resultat for årets tredje kvartal.

Hele 7,5 milliarder kroner før skatt er en betydelig oppgang fra samme periode i fjor, da DNB hadde et resultat på 6,3 milliarder kroner, viser rapporen som ble lagt frem torsdag (se tallene nederst i saken).

Dette er også langt over det analytikerne trodde på forhånd. Estimater innhentet av TDN Finans viser en forventning om et resultat på 6,8 milliarder kroner.

I en pressemelding sier konsernsjef Rune Bjerke at han er «godt fornøyd».

- Den viktigste jobben vår finansielt er å komme i mål med de myndighetspålagte kapitalkravene. Med dagens inntjening fortsetter vi å bygge kapital og ser at vi vil komme i mål innen fristene vi har fått. Vi har fra 2008 satt av mer enn 70 milliarder til økt egenkapital, og fortsatt skal vi bygge ytterligere kapital, sier Bjerke.

Sterk konkurranse i bankmarkedet

DNB-sjefen understreker at banken, som én av 120 i Norge, i dag opplever stor konkurranse.

- Vi opplever kraftig konkurranse om hvert eneste boliglån, sier Bjerke.

Etter sommeren innvilget DNB-sjefen likevel 36.000 nye boliglån.  Flere rentekutt har ført til at bankens utlånsmarginer ble redusert med 0,12 prosentpoeng fra tredje kvartal 2013. Den kraftige økningen i antall boliglånskunder betyr likevel at netto renteinntekter økte med 313 millioner kroner.

Lave tap

Bjerke kan også skilte med svært lave tap. Nedskrivninger på utlån og garantier var kun 183 millioner kroner i kvartalet, en nedgang fra 475 millioner i tredje kvartal 2013.

-  De lave tapene viser at vi har en solid og robust portefølje som klarer seg godt, også i en periode med økonomisk turbulens og fallende oljepris, mener Bjerke.

De samlede kostnadene gikk noe ned, mens driftskostnadene justert for engangskostnader økte med 101 millioner kroner fra tredje kvartal 2013 til tredje kvartal 2014, opplyser DNB. Kostnadsgraden gikk ned fra 43,4 til 40,4 prosent i samme periode.

Kjernekapitaldekning

DNBs rene kjernekapitaldekning ved utgangen av kvartalet var på 12,6 prosent, inkludert 50 prosent av overskuddet for kvartalet.

14 av 20 analytikere har kjøpsanbefaling på DNB-aksjen, mens fire har hold og to har salg, viser en undersøkelse TDN Finans har gjennomført. Det gjennomsnittlige kursmålet på aksjen blant analytikerne er 128 kroner, varierende mellom 95 og 140 kroner, skriver nyhetsbyrået.

Markedet tar godt imot det de hører, og sender DNB-aksjen til topps på Oslo Børs.

DNB-kursen er opp 3,3 prosent, som dagens hittil mest omsatte aksje.

 

 

Les også: DNB-sjefen: - Vi er «spot on»

Ottar Ertzeid innfrir


Asia i dag: Facebook-gründer sjokkerer kinesere
Hoderystende til avgang
Stryker mest – med vilje  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.