Streikerammede Norwegian og forsikringsselskapet Vardia var blant aksjene som falt mest.

Oslo børs ble ellers trukket ned av blant annet brent-oljeprisen, som var ned over femti cent per fat siden børsåpningen.

 -Det startet friskt ved åpningen på børsen med positive terminer i Europa og USA og en positiv utvikling i oljeprisen. Det har sklidd litt etter det, sier aksjestrateg Erik Roland i Nordea Markets.

Følg oljeprisen på DNs børs- og markedssider

Streikerammet

Norwegian falt umiddelbart ved åpning som følge av streiken som rammet selskapet fra midnatt natt til lørdag. Hvis det ikke kommer en løsning innen midnatt onsdag, vil antallet streikende Norwegian-piloter økes fra 70 til 650.

Norwegian endte ned 6,7 prosent, omsatt for 160 millioner kroner.

Les alt om saken:
Norwegian-piloter avlyste møte med ledelsen
Streiken splitter de ansatte: - Jeg jobber overtid så lenge det er nødvendig
650 piloter samler seg mot Bjørn Kjos
Avis: Norwegian-selskap kan bli nektet drivstoff i Europa
Skjebnemøtet til Norwegian er i gang

Forsikringssmell

Forsikringsselskapet Vardia Insurance Group var selskapet som falt mest på Oslo Børs mandag etter at selskapet la frem kvartalstallene. Kvartalsrapporten til selskapet ble utsatt torsdag i forrige uke på grunn av ny informasjon fra revisor rundt regnskapsprinsipper.

Etter den nye tolkningen fra revisor har Vardia en kapitaldekning på minus 24 prosent på konsernnivå. Endringen i regnskapsprinsippet gjelder klassifisering av variable salgsutgifter og balanseføringen av provisjonslønn.

Selskapet har kontaktet Pareto Securities for å starte forberedelsen med å etablere et garantikonsortium for en fortrinnsrettsemisjon. Garantibeløpet blir 275 millioner kroner.

- Revisjonsselskapet har en ny tolkning av regelverket, men det er det samme prinsippet som har vært hele tiden, sier kommunikasjonsdirektør Aleksander Nordahl i Vardia til TDN Finans.

Nordahl sier selskapet nå jobber videre med revisor og andre rådgivere for å se på hvordan de løser dette videre.

- Vi mener den tolkningen revisor har er altfor snever med tanke på hva vi kan legge i balansen, og der får vi støtte fra andre rådgivere, sier Nordahl.

DNB Markets skriver i en oppdatering mandag at kapitalbortfallet reduserer verdsettelsen av selskapet med rundt 10 kroner per aksje. Meglerhuset tror selskapet må bli lønnsomme snart for å ha tilstrekkelig kapital til å finansiere vekstplanene.

Vardia endte ned 55 prosent, tilsvarende 16,20 kroner per aksje, omsatt for 36 millioner kroner.

Tar opp dekning

Teknologiselskapet Nordic Semiconductor var også blant aksjene som trakk ned mandag. SEB tar opp igjen dekning av Nordic Semiconductor-aksjen med en salgsanbefaling og kursmål 40 kroner.

SEB viser til at Nordic Semiconductors verdivurderingspremie nå er på historisk høye nivåer samtidig som meglerhuset ser en begrenset marginekspansjon fremover.

Nordic Semiconductor falt 7,6 prosent til 49,20 kroner, omsatt for 90 millioner kroner.

Mot strømmen

Materialselskapene Yara og Hydro er blant selskapene som gjorde det bedre enn markedet generelt mandag.

-Yara og Hydro utviklet seg svakere enn resten av markedet i forrige uke, så det er kanskje litt av det som skal reversers, sier Roland.

Yara sluttet opp 0,8 prosent, omsatt for 412 millioner kroner, og Hydro var opp 0,4 prosent, omsatt for 452 millioner, nest mest på børsen etter Statoil.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet sluttet ned 0,39 prosent til 613,25 poeng, omsatt for 4,0 milliarder kroner.

Les også:
Streiken splitter de ansatte: - Jeg jobber overtid så lenge det er nødvendig
Ber Olsen gjøre som Yellen
Jakter jobb (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.