Folketrygdfondet, som forvalter den norske delen av Statens pensjonsfond, gjorde det bedre enn markedet ifjor. Det skyldes blant annet at fondet vektet seg kraftig ned i oljeservice i løpet av året - noe som ga soilid meravkastning sammenlignet med referanseindeksen som fondet måles mot.

Høyeste siden finanskrisen

Avkastningen på den samlede porteføljen av aksjer og rentepapir ble på 10,7 prosent ifjor.

- Dette er den høyeste avkastningen siden kriseåret 2008 og mer enn vi kan forvente over tid, sier administrerende direktør Olaug Svarva i Folketrygdfondet.

Avkastningen var 2,1 prosent bedre enn referanseindeksen som Finansdepartementet har fastsatt.

- Nedgangen i oljeprisen mot slutten av året har rammet oljesektoren og norsk økonomi. Det har ført til nedgang i aksjekursene for selskapene i energisektoren generelt, spesielt for oljeserviceselskapene. For andre sektorer og selskaper, som har fordel av svakere krone og lave renter, er hovedbildet derimot høy verdistigning i aksjemarkedene. Avkastningen for obligasjoner har også i 2014 vært solid, som følge av kursgevinster som oppstår ved rentenedgang, sier Svarva.

- Full uttelling

Meravkastningen på renteporteføljen var på 0,6 prosentpoeng sammenlignet med referanseindeksen for renter.

På aksjesiden var meravkastningen på 3,3 prosentpoeng.

- Vi har fått full uttelling for våre strategier i aksjeforvaltningen. Nedvekting i oljeservice forklarer 1,5 prosentpoeng. Dessuten har det vært positivt bidrag fra fiskeoppdrettsselskapene med 0,5 prosentpoeng og fra finanssektoren med 0,4 prosentpoeng, sier Olaug Svarva.

Ved inngangen til 2015 var det 144 selskaper i aksjeporteføljen i fondet. Det er syv selskaper mindre enn ved tilsvarende tidspunkt året før.

Bekymret over lavere renter

I renteporteføljen hadde fondet en avkastning på solide 9,8 prosent. Svarva minner imidlertid om at det er rentenedgangen i løpet av året som i første rekke har bidratt til den gode avkastningen. Lavere renter bidrar til at verdien på rentepapirene øker. Samtidig faller den løpende avkastningen man kan forvente fremover.

- Med historisk lave renter er det grunn til å forvente en vesentlig svakere avkastning fra renteplasseringene i årene fremover. Samtidig er vi bekymret for hva lave og negative renter vil kunne bety for hvordan kapital plasseres, og for den økonomiske utviklingen over tid. Vi er forberedt på krevende tider, men omstillinger kan også skape muligheter, sier Svarva.

Fondets største plasseringer ved utgangen av 2014:

  • Statoil 13,8 milliarder kroner
  • DNB 11,2 milliarder kroner
  • Telenor 11 milliarder kroner

Les også:

Kjempesmell for Grand Hotel: Tallene er minst like ille som vi fryktet

Her avslører Audi hvordan neste generasjon A6 stasjonsvogn kan se ut

Hvitevarene lever kortere og kortere

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.