Øyvind Eriksen tok over som Aker-sjef på nyåret 2009.

Da hadde han i en årrekke vært Kjell Inge Røkkes juridiske våpendrager som Akers faste advokat i BA-HR.

Startpakke

Da han ble sjef, fikk han en startpakke som gikk til å kjøpe seg inn i Røkkes private selskap, som igjen er største eier i Aker. Denne eierandelen gir Eriksen en svært høy del av utbyttet sammenlignet med eierandelen, en skjevdelingsmekanisme som Røkke benytter for å belønne sin nærmeste medarbeider.

I de påfølgende årene har Eriksens lønn og bonus gjort ham til Norges lønnskonge. Han har i et normalår dratt inn godt over 20 millioner kroner. På toppen har det kommet et utbytte fra eiendelen i Røkkes selskap TRG Holding som er nesten like stort, tilsammen rundt 40 millioner kroner.

Lønnskutt

I 2014 fikk Eriksen nær sagt null i bonus, noe som gjorde at han "bare" tjente 14 millioner kroner. Men på toppen kommer også utbytte.

Basert på Akers utbytte for 2014, og at Røkkes TRG Holding utbetaler hele beløpet videre til sine aksjonærer - noe som har vært tilfelle tidligere - kan Eriksen se frem til cirka 15 millioner kroner i utbytte.

Så var det tid for å plusse det hele sammen:

DN har summert Aker-sjefens lønn, bonus, startpakke og utbytte i årene 2009 til 2014, og da viser kalkulatoren 233 millioner kroner.

Smågutt

Det er ingen norske toppsjefer som er i nærheten av dette. Men noen norske sjefer i utenlandske selskaper går Eriksen en høy gang.

Helge Lund har i britiske BG Group fått en pakke som ved tiltredelse summerte seg til 890 millioner kroner over fem år, forutsatt maks bonusuttelling. Hva Lund faktisk får via lønnsslippen vil vise seg de neste årene.

Pål Kibsgaard i oljeserviceselskapet Schlumberger har årlig dratt inn godt over 100 millioner kroner.

Les også:

Her får tre av fire jobb før studieslutt

- Kapteinen forsøkte å slå seg inn i cockpit med øks

Forsinkelser og innstillinger på Gardermoen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.