– Dommen er veldig hyggelig lesning. Vi er glad for resultatet, som vi mener er riktig, Vi er også svært godt fornøyd med at forklaringen til vår klient ble lagt til grunn, sier Schjødt-advokat Vidar Strømme, som representerer Stein Eriks Hagens familieselskap Canica i saken.

Seilyachten «Canica» på 140 fot ble dobbelt så dyr som planlagt og kostet milliardæren nær 210 millioner kroner da den sto ferdig i 2004. Mens båten var under bygging, solgte Hagen den til sitt familieselskap Canica. Like etter overtagelsen kjøpte han den tilbake, og selskapet krevde så fradrag på 81 millioner kroner.

Slipper skatt

Hverken Skatteklagenemnda eller tingretten trodde på Hagen, som hevdet at familieselskapet tok over båten fordi den skulle drives kommersielt og leies ut, og at han kjøpte den tilbake da dette ikke lyktes. Begge instanser mente at løsningen ble valgt mest fordi den var skattemessig gunstig.

Ikke bare ble Canica nektet fradraget, men også ilagt tilleggsskatt for å ha gitt mangelfulle opplysninger i selvangivelsen. I lagmannsrettens dom, som ble avsagt fredag, tror flertallet på Hagen og Canicas forklaring. Canica gis medhold i at det hadde rett til fradrag. Dermed slipper selskapet også tilleggsskatt og får dekket saksomkostninger. Dommen ble avsagt under dissens. En av de tre dommerne var enig med tingretten.

Men selv om Hagen og familieselskapet vant saken, kan fradraget bli kraftig redusert. En samlet rett mener at Hagens private ønsker om stadig dyrere løsninger og innredning, kombinert med selskapets manglende oppfølging, var avgjørende for at båten ble mye dyrere enn planlagt. Det betyr at selskapet ikke får fradrag for den delen av tapet som skyldtes selskapets manglende oppfølging.

En enstemmig rett henviser saken til ny vurdering hos skattemyndighetene.

Avviser Canica-seier

– Vi er ikke enig med lagmannsrettens flertall, og synes mindretallets syn har mer for seg. Vi skal studere dommen nærmere, før vi tar stilling til om den skal ankes, sier advokat Eirik Jensen i Kluge, som var prosessfullmektig for Skatt øst.

– Selv om det fremstår som om Canica har vunnet fullt ut, viser en nærmere lesning av dommen at det ikke er tilfelle. Også flertallet kom til at Canicas oppfølging av prosjektet var lite forretningsmessig, og en enstemmig lagmannsrett mener dette skyldtes at Hagens private interesser dominerte i denne fasen. Det betyr at dersom lagmannsrettens dom blir stående, vil i alle fall deler av tapet ikke bli godkjent, sier Jensen.

Advokaten mener det ikke er sikkert at sluttresultatet blir vesentlig forskjellig fra det ligningsmyndighetene og tingretten kom frem til.

– Men det skal vi ikke forskuttere. Det krever en ny analyse og skjønnsmessig vurdering, sier Eirik Jensen.

Les også

Grekerne tømmer bankene

Røkke sparer 20 millioner på at hun ikke bruker denne luen

Sparebank 1-topp går på dagen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.