Oslo Børs falt tilbake fredag sammen med børsene ellers i Europa, på lave volumer, i påvente av folkeavstemningen i Hellas søndag.

-Markedet er avventende med å ta nye posisjoner før resultatet fra avstemningen er klart. Dette gjør at volumene er lave selv når man tar høyde for at det er sommer og at børsene i USA er stengt i dag. Oslo Børs faller litt mer enn Europa ellers på noe lavere oljepris. sier en megler til TDN Finans.

Flere medier melder at det er for tidlig å si noe om hvilken vei avstemningen vil gå.

Financial Times skriver imidlertid at tendensen går mot «ja» til kreditorenes forslag etter at en meningsmåling gjennomført av ALCO-instituttet for den greske avisen Ethnos viser at 44,8 prosent vil stemme «ja», mot 43,4 prosent «nei».

I meningsmålingen oppgir 11,8 prosent at de ikke har bestemt seg.

Megleren presiserer at usikkerheten ikke forsvinner selv etter avgjørelsen i helgen.

-Det er ganske åpent hva utfallet av avstemningen kan bli, men dersom det blir et «nei» vil man kunne se et tilsvarende fall som på mandag denne uken, sier han.

Usikkerheten fortsetter

Børsene i Europa falt om lag 3,5 prosent mandag etter at det ble klart at Hellas ikke ville betale avdrag til Det internasjonale valutafondet (IMF) som forfalt 30. juni, inneværende redningspakke utløp, og bankene og børsene i Hellas holdt stengt.

En «ja»-stemme er heller ikke en avklaring, presiserer megleren, ettersom tilbudet fra kreditorene er utløpt og at man da må gjennom nye forhandlinger og kanskje også et regjeringsskifte.

-En «ja»-stemme vil bare si at Hellas skal forhandle videre. Noe lettelse vil det nok bli, men usikkerheten vil samtidig fortsette frem til neste forfall. Det folk ønsker seg mest av alt er en avklaring som har en tidsramme på lengre enn tre uker, enten det er «grexit» eller ikke, sier han.

Ellers begynner meglerhusene å sende ut sine analyseoppdateringer før andrekvartalssesongen.

Negativ utvikling for telekom

Credit Suisse skriver i en oppdatering fredag at de venter at telekom-sektoren i Norden vil ha hatt et mer utfordrende andre kvartal 2015, etter et solid første kvartal.

For Telenors del venter Credit Suisse-analytikerne at mobilsegmentet i Norge vil ha hatt en noe negativ utvikling grunnet økt konkurranse i markedet og tap av roaming-kontrakten med Tele2.

I tillegg ser meglerhuset fortsatt press i Digi drevet av reduksjon i abonnenter og for Dtac drevet av marginpress i andre kvartal. Meglerhuset presiserer imidlertid at de venter å se bedring for begge de siste enhetene i andre halvår.

Credit Suisse skriver at de har redusert sine estimater noe og har en hold-anbefaling på aksjen med kursmål 175 kroner.

Telenor-aksjen falt 0,4 prosent til 172,20 kroner, omsatt for 140 millioner kroner.

Storebrand er førstevalg

Storebrand falt 0,2 prosent fredag etter at aksjen sluttet opp 3,4 prosent onsdag og 1,8 prosent torsdag.

Ifølge Dagens Næringsliv er Pareto Securities fredag ute med en Storebrand-analyse med tittel «Larger than Life». Storebrand er meglerhusets førstevalg blant nordiske finansaksjer.

«Med økende renter og tillit til Storebrands evne til å oppfylle kapitalkravene i Solvens II skifter markedets oppmerksomhet til aksjens attraktive verdsettelse med en P/E på 6,8 basert på estimert inntjeningen i 2016. Vi vil hevde at selskapet har mange opsjoner både på kapitalsiden og strukturelt, og som gir plenty med oppside,» skriver Pareto, ifølge DN.

Pareto Securities har summen-av-delene-verdsettelse på 54 kroner, men setter et kursmål på 44 kroner. Med en stadig sterkere kapitaldekning i forhold til Solvens II-kravene mener Pareto utsiktene til et utbytte for 2015 har økt ytterligere.

Swedbank er også ute med en Storebrand-oppdatering fredag, hvor meglerhuset høyner sitt kursmål på aksjen til 42 kroner fra tidligere 38 kroner. Kjøpsanbefalingen fastholdes.

Analytikerne i Swedbank mener at økningen i de lange rentene den seneste tiden har økt selskapets Solvens II-margin, som meglerhuset anslår har steget fra Storebrands estimat på 98 prosent ved utgangen av første kvartal til rundt 108-110 prosent.

«Basert på våre beregninger vil Storebrand ha en Solvens II-margin på over 130 prosent i 2017/2018 og vil deretter kunne distribuere en betydelig andel av inntjeningen som utbytte», skriver Swedbank-analytikerne i oppdateringen.

Storebrand-aksjen ble omsatt for 76 millioner kroner på Oslo Børs fredag.

Mørkt for Nordic Semiconductor

Nordic Semiconductor endte fredag ned 0,8 prosent.

SEB mener at ordretakten er nødt til å ta seg opp for at Nordic Semiconductor skal klare å møte konsensus-forventningene fremover. Meglerhuset gjentar salgsanbefaling og kursmål 40 kroner, det skriver analytiker Fredrik Thoresen i SEB i en oppdatering fredag.

Meglerhuset mener at resultatet for andre kvartal vil være på linje med forventingene i markedet. SEBs ebitda-estimat på 12,8 millioner dollar i andre kvartal er nær Bloombergs konsensus på 12,6 millioner dollar.

Fremover ser det imidlertid mindre lyst ut for selskapet, ifølge meglerhuset.

Analytiker Fredrik Thoresen viser til at på samme tid i fjor hadde selskapet annonsert ordre for tredje kvartal på 28 millioner dollar.

Annonserte kontrakter for tredje kvartal 2015 er så langt på 24 millioner dollar og viser med det en inntektsnedgang på om lag 15 prosent fra tredje kvartal 2014, fremgår det av analysen.

«Selv om ordre-annonseringene historisk har kommet i bolker, tror vi dagens konsensusforventninger til sekvensiell inntektsvekst på mellom 36 til 42 prosent fra året før kan være i fare», skriver Thoresen videre, som i tillegg fremhever at Nordic Semiconductor verdsettes til høyere multipler enn sammenlignbare selskaper.

SEB konkluderer med at «Nordic Semiconductor har begrensede margin-ekspansjonsmuligheter, opplever fall i vekstraten og at risikoen for økende konkurranse på kort sikt ikke rettferdiggjør verdsettelsespremien til de andre raskt voksende halvlederselskaper i verden».

Nordic Semiconductor legger frem resultatene for andre kvartal 12. juli.

Nordic Semiconductor-aksjen ble omsatt for 32 millioner kroner på Oslo Børs fredag og endte ned 0,8 prosent til 51,30 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 0,74 prosent til 627,80 poeng, omsatt for 2,0 milliarder kroner.

 

Les også:

Greske banker snart tomme for penger

Stordalen og Ringnes inngår forlik  

Se DNtv:

Slik lokker de unge til å spare
- Skal du kjøpe bolig i Oslo, bør du starte sparingen nå, er rådet Nordea gir til 18-åringer.
01:47
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.