Den amerikanske sentralbanken sendte mandag en melding til landets største banker: Det vil bli dyrt for dere fortsatt å være store.

Det skriver The Wall Street Journal tirsdag.

Federal Reserve har bestemt at de åtte største bankene i USA må videreføre de ekstraordinære kapitalreservene de tidligere er blitt pålagt som sikkerhet mot tap.

WSJ fremholder at beslutningen er blant sentralbankens alvorligste reguleringstiltak etter finanskrisen, for å presse storbankene til å revurdere sin størrelse og sin appetitt på risiko.

-Fed har åpenbart til hensikt å tvinge de aller største amerikanske bankene til å knele under dette nye kapitalregimet, med en rask og dramatisk restrukturering til følge, sier Karen Petrou, direktør i det politiske analysefirmaet Federal Financial Analytics.

J.P. Morgan Chase, den største amerikanske banken med en forvaltningskapital på 2.499 milliarder dollar, vil måtte videreføre større kapitalreserver enn noen av konkurrentene.

Nedre grense for bankens reservekrav ble som følge av den nye regelen økt med 4,5 prosent av forvaltede aktiva. J.P. Morgan har stått imot krav fra lovgivere og andre om å dele opp virksomheten, og har i stedet lettet på eller tilpasset virksomheter for å etterleve de nye forutsetningene.

Før hun stemte for det nye tiltaket, sa sentralbanksjef Janet Yellen at finanshusene må «bære de kostnadene deres sammenbrudd ville påføre andre».

Yellen tilbyr bankene valget mellom å beholde økte kapitalreserver for å redusere faren for sammenbrudd, eller å bli mindre og redusere den skaden deres sammenbrudd vil påføre finanssystemet, skriver avisen.

Det pålagte reservekravet er slik (i prosent) for USAs åtte største banker: J.P. Morgan Chase 4,5, Citigroup 3,5, Bank of America 3, Goldman Sachs 3, Morgan Stanley 3, Wells Fargo 2, State Street 1,5 og Bank of New York Mellon 1.

Les også:

Store utslag mot euro: Kronen har aldri hatt en like ustabil sommer

Ståle Kyllingstad: - God motivasjon å vaske gryter og rydde i pornoblader

Asia i dag: Apple midt i kinesisk storm

Se dokumentaren om tre AUF-medlemmers vei tilbake til Utøya:

Dokumentar: Tilbake til Utøya
I sommer skal ungdomsorganisasjonen AUF arrangere sommerleier på Utøya for første gang etter terrorangrepet 22. juli 2011. Se dokumentaren om veien tilbake til Utøya for lederen i AUF Mani Hussaini (27), Lars Henrik Øberg (22) og Aina Farstad (20).
15:35
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.