Torsdag denne uken er det duket for rentemøte i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed).

Fed har signalisert at styringsrenten vil bli satt opp i løpet av året. Det vil i så fall være første gang sentralbanken gjør noe med renten siden den ble satt til dagens nivå nær null i desember 2008.

- At det skulle gå syv år med nullrente og at ikke etterspørsels- og inflasjonspress for lengst har tatt av: jeg vil oppsummere det som virkelig oppsiktsvekkende, sier seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital til DN.

- Dette forteller oss noe om at verden har blitt en helt annen enn den var før finanskrisen, sier han.

Stor usikkerhet

Flertallet venter at Fed på torsdag vil høyne renten med 25 basispunkter, ifølge TDN Finans, som viser til en oppdatering fra meglerhuset Barclays.

Mork understreker at usikkerheten riktignok er stor.

- Det ligger på vippen, fastslår han og fortsetter:

- Jeg har en viss tro på at de kommer til å heve. Men når det kommer til stykket, blir det avgjørende hva sentralbanksjefen selv mener.

Arbeidsledighetsraten i USA falt fra 5,3 til 5,1 prosent i august - det laveste nivået siden april 2008. Dette er det store argumentet for renteheving på torsdag, påpeker Mork.

- Det er dette som er det store skiftet. Samtidig har vi de mer kortsiktige hensyn til markedsuro. Der er argumentet på begge sider, sier han.

Global markedsuro

Barclays er blant dem som mener uroen betyr at det er «usannsynlig» med renteøkning i denne omgang, ifølge TDN Finans.

- Selv om vi fortsetter å se den økonomiske aktiviteten i USA som solid og grunnlag for beskjedne renteøkninger, mener vi at det er usannsynlig av Fed vil begynne en renteøkningssyklus ettersom det er økt volatilitet og usikkerhet i de globale finansmarkedene, skriver meglerhuset, ifølge nyhetstjenesten.

I en morgenrapport fra Nordea beskrives rentemøtet som «denne ukens altoppslukende hendelse».

-  Vi ser på det som «close call» om renten blir hevet eller holdt uendret, skriver Nordea, som også tror at renteøkning på bakgrunn av markedsuro utsettes til desember.

Flytter søkelyset

Med rentemøtet flyttes søkelyset fra Kina til USA. En renteøkning i USA vil riktignok kunne styrke dollaren ytterligere, noe som blant annet kan bli problematisk for kinesisk import.

Kraftig fall på Kina-børsene har ført til økt frykt for at økonomien for alvor sliter i motbakke. En hard landing i Kina er ventet å blant annet få store konsekvenser for råvareprisene.

Mandag fortsatte fallet på de kinesiske børsene etter nye og skuffende industri-statistikker i helgen.

- Disse tallene gir vann på mølla for dem som hevder kinesisk økonomi står overfor kollaps, fastslår Mork i en morgenrapport fra Handelsbanken Capital Markets.

- Dette mener vi er noe overdrevet. For tjenestesektoren vokser fortsatt; husholdningene har penger og bruker dem; og bilproduksjonen vokser friskt. Dette er tegn på at kinesisk økonomi er i ferd med å rebalanseres, skriver Mork.

Les også:

Asia i dag: Vet hva som utløste Kina-panikken

Ikke skremt av eiendomsskatt

Se DNtv: Oljeingeniører mistet jobben. Nå selger de sykler for 80.000 kr stk.

 

Oljeingeniører mistet jobben. Nå selger de sykler for 80000 kr stk.
01:39
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.