Oslo Børs endte lite endret tirsdag og utviklet seg dermed bedre enn de fleste europeiske børsene. John Fredriksen-dominerte Seadrill og Frontline steg etter kvartalsrapporter.

Utbytte og sterk guiding

Frontline-aksjen endte opp 11,5 prosent tirsdag etter at selskapet la frem kvartalsrapport og samtidig opplyste at de venter at første utbytte, etter fusjonen med Frontline 2012, vil bli erklært og betalt i desember 2015.

DNB Markets skriver i en oppdatering at resultatene i tredje kvartal var svake og under det konkurrentene har levert, noe som støttes av Pareto Securities.

Dette er imidlertid drevet av at Frontlines skip er eldre enn konkurrentenes og de oppnår dermed lavere spotrater. Forklaringen bekreftes av at Frontline 2012 sitt resultat var på linje med konkurrentenes, ifølge meglerhuset. Pareto viser til at selskapet har reposisjonert skip i perioden.

Analytikerne mener Frontlines guiding for fjerde kvartal er sterk, og viser til at selskapet har booket 80 prosent av tilgjengelige VLCC-dager til 68.500 dollar per dag, mot DNB Markets' estimat på 55.000 dollar per dag. Også Pareto mener dette er positivt.

Dette sammen med at selskapet guidet en ny utbyttepolitikk med utbetaling av hele justert resultatet pr aksje, forklarer oppgangen i dag, ifølge DNB Markets.

DNB Markets har en kjøpsanbefaling på Frontline-aksjen med kursmål 28 kroner, mens Pareto Securities har hold-anbefaling med kursmål 22,6 kroner.

Pareto Securities nevner at det kan være bekymringsfullt at ordre for capesize-skip blir konvertert til tankskip med levering alt tidlig i 2017, selv om prisen er god.

Sterkt fra Seadrill

Seadrill la også frem resultater for tredje kvartal tirsdag. Aksjen steg 2,9 prosent etter det analytikerne beskriver som en rapport som vitner om sterk drift i kvartalet.

Seadrill rapporterte en ebitda på 546 millioner dollar i tredje kvartal, mens det på forhånd var ventet en ebitda på 501 millioner dollar, ifølge estimater innhentet av SME Direkt. I kvartalet tok Seadrill nedskrivning på 1,8 milliarder dollar knyttet til investeringer og goodwill.

Seadrills guiding om at ebitda i fjerde kvartal vil bli 30 millioner dollar lavere enn i tredje kvartal, er litt høyere enn det Pareto ventet på forhånd. DNB Markets mener at Seadrills guiding impliserer en noe bedre ebitda enn det både de og konsensus ligger inne med før dagens rapport.

Både SEB, Fondsfinans, DNB Markets og Pareto Securities viser til at kvartalsrapporten ikke inneholdt noen store nyheter rundt utsatt rigglevering. I rapporten skriver Seadrill at de fortsatt er i konstruktive samtaler med verft angående utsettelser.

Carnegie mener de positive nyhetene i kvartalsrapporten overgår de negative, men anbefaler sine kunder å selge aksjen hvis den viser styrke som følge av at markedet fremdeles er dårlig.

Dårlig sikt

Seadrill venter at markedsforholdene vil fortsette å være utfordrende gjennom 2016. De kommende kvartalene ventes å gi noe innsikt for 2017, skriver Seadrill, og viser til at etter to år med betydelig fall så ventes det noe gjeninnhenting i investeringene i 2017.

Selskapet viser videre til at visibiliteten fremover fortsetter å være utfordrende og timingen og omfanget av gjeninnhentingen forblir usikkert.

«Positive kommentarer på lete- og utviklingsinvesteringer for 2017?», skriver Carnegie i sin Seadrill-oppdatering.

Flere analytikere viser videre til at Seadrill opplyser i rapporten at Hyundai Samho Heavy Industries (HSHI) har startet en voldgiftprosess etter at Seadrill tidligere har kansellert kontrakten for bygging av «West Mira», noe som øker risikoen knyttet til tilbakebetaling av Seadrills forhåndsbetaling til HSHI på 170 millioner. Pareto mener det ikke var overraskende at HSHI igangsatte voldgiftprosessen.

Pareto Securities trekker også frem at Seadrill opplyser at de har inngått en treårig kontrakt med Saudi Aramco for jackup-riggen «West Callisto» til en dagrate på 123.000 dollar.

Citi gjentar sitt negative syn på seismikk-sektoren i en oppdatering tirsdag. Verdsettelsene tilsier lite oppside for både CGG og PGS, fremgår det.

Meglerhuset viser til en ventet ny bølge av kutt i investeringene fra en rekke oljeselskaper etter et nytt fall i oljeprisen. Dette vil føre til fall i etterspørselen etter seismikk og lav utnyttelse for flåten på under 70 prosent.

Videre venter meglerhuset at verdiene i mulitiklientbibliotekene vil komme under press.

Gir opp oljeservicekjempe

Ellers fortsetter oljeserviceselskapet BW Offshore fallet tirsdag etter at selskapet la frem resultater mandag. Aksjen var ned 5,2 prosent til 2,91 kroner tirsdag etter å ha sluttet ned 8,9 prosent mandag.

Carnegie skriver i en oppdatering at de «gir opp» og nedgraderer aksjen til hold fra kjøp, med kursmål på fire kroner pr aksje.

Meglerhuset viser til lavere residualverdi på grunn lavere oljepris. Videre mener meglerhuset at oppsiden for aksjen ligger i residualen og kontraktsopsjoner, og dermed langt frem i tid.

DNB Markets gjentar sin salgsanbefaling på BW Offshore med kursmål 2,8 kroner pr aksje. Meglerhuset advarer mot balanserisiko og ser ingen grunn til å endre sitt negative syn på aksjen etter rapporten.

Meglerhuset viser til at selskapet har kuttet utbyttet og ser likevel økt risiko for at selskapet må gjennomføre en emisjon.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 0,02 prosent til 624,85 poeng, omsatt for 3,6 milliarder kroner.

Les også:
Tyrkisk nedskytning tynger Wall Street
Putin mener seg «dolket i ryggen»
Norwegian satser på at UK-lisens bidrar til USA-lisens

Se DN Tv: Her blir den russiske jagerbomberen skutt ned

Her blir det russiske militærflyet skutt ned
Kampflyet som tirsdag ble skutt ned etter at det krenket tyrkisk territorium, var et russiskbygd Su-24-fly, ifølge kilder på kontoret til Tyrkias president.
00:28
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.