Vimpelcom skal være nær et forlik i korrupsjonssaken.

Forliket skal være på 775 millioner dollar, ifølge Bloomberg News som viser til tre ikke-navngitte kilder.

Det vil i så fall være nær et rekordhøyt nivå. Det eventuelle forliket vil være med det amerikanske justisdepartementet og det amerikanske finanstilsynet SEC.

Vimpelcom har tidligere uttalt at selskapet har satt av 900 millioner dollar i forbindelse med etterforskningen av selskapets investeringer i Usbekistan.

Les også: Korrupte rekorder

- Offentliggjøres i januar

Både nederlandske og amerikanske myndigheter etterforsker Vimpelcom for mulig korrupsjon. Det mistenkes at Vimpelcom har betalt store beløp i bestikkelser til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova.

Nederlandske myndigheter etterforsker saken fordi Vimpelcom har hovedkontor i Amsterdam, mens amerikanske myndigheters interesse skyldes at selskapet er børsnotert på teknologibørsen Nasdaq.

Bloomberg har ikke fått kommentar til saken fra noen involverte.

Nyhetsbyråets kilder mener at forliket mellom Vimpelcom og amerikanske myndigheter vil bli gjort offentlig i januar.

Norske Økokrim, som etterforsker tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunders befatning med Usbekistan-investeringer i 2011, vil ikke kommentere Bloombergs opplysninger.

Amerikanske myndigheter ønsker ikke å kommentere Bloombergs opplysninger eller gi status for etterforskningen overfor DN.

Norske Telenor eier 33 prosent av aksjene i Vimpelcom, og har tre nominerte medlemmer i Vimpelcom-styret.

- Jeg har lest artikkelen, men kan ikke kommentere på spekulasjoner, sier informasjonssjef Glenn Mandelid.

Vimpelcom viser overfor DN til at selskapet ikke ønsker å kommentere saken så lenge selskapet er i diskusjoner med etterforskende myndigheter i USA og Nederland.

"Internasjonal konspirasjon"

Det amerikanske justisdepartementet etteforsker ikke bare Vimpelcom, men også de to andre teleselskapene i Usbekistan, eid av svenske TeliaSonera og russiske MTS.

I rettsdokumenter fra juni i år ba hvitvaskingsseksjonen i det amerikanske justisdepartementet om beslag i tilsammen 300 millioner dollar som de mener har vært involvert i «en internasjonal konspirasjon for å hvitvaske korrupte betalinger», betalt av Vimpelcom og MTS.

Amerikanske myndigheter mente å kunne bevise at Vimpelcom var vel kjent med presidentdatter Gulnara Karimovas innflytelse på telekom-markedet i Usbekistan, kommer det frem i begjæringen:

  • De ansvarlige i teleselskapene forsto at de måtte inngå lukrative kontrakter med Karimovas skallselskaper for å komme seg inn på det usbekiske markedet, heter det.
  • De ansvarlige skjønte også at de var nødt til å bestikke disse selskaper for å få tilgang på nødvendige lisenser fra usbekiske telemyndigheter, kommer det frem.

Se DNtv: Telenorsaken på 5 minutter

Telenorsaken på 5 minutter
DNs Marte Ramuz Eriksen forklarer hva saken dreier seg om
05:08
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.