Den senere tids styrking av svenske kroner er ifølge SEB en utfordring for den svenske Riksbanken.

Samtidig sier Danske Bank Markets at et brudd i retning av sterke svenske kroner mot euro kan bli «en nøkkelhistorie» i det skandinaviske valutamarkedet for 2016.

SEB viser i sin morgenrapport til at SEK det seneste døgnet midlertidig er handlet til under 9,20 mot euro, idet spekulasjoner om Den europeiske sentralbanks (ESB) rentebeslutning torsdag fortsetter å svekke euro.

«Egentlig burde ytterligere rentesenkinger være fjerne, så lenge svensk økonomi vokser så det knaker. I tredje kvartal var veksten på 0,8 prosent, og 3,9 prosent på årsbasis, men ikke en gang det får Riksbanken til å gi opp sin politikk», skriver SEB.

Bankens økonomer fremholder at ytterligere lettelser fra ESB torsdag tvert i mot vil kunne tvinge Riksbanken til å senke renten med 10 basispunkter til -0,45 prosent på sitt desember-møte for å motvirke en kronestyrking.

«Men tiden er moden for å akseptere at sterk vekst og sterke fundamentale faktorer leder til en sterk valuta», heter det i morgenrapporten.

Danske Bank er på vakt overfor kommentarer fra Riksbanken før og etter ESB-møtet denne uken.

«Vi venter fortsatt et rentekutt på 10 basispunkter fra Riksbanken 15. desember, noe som bør være tilstrekkelig til på kort sikt å demme opp for en fortsatt nedgang i EUR/SEK-trenden. Vi ser for oss at kursbåndet 9,10-9,50 kroner vil fortsette. Når det er sagt, vil et brudd nedover i EDUR/SEK være en skandinavisk nøkkelhistorie for 2016», heter det i bankens morgenrapport.

SEB fremholder at Kinas vekstmotor fortsatt halter, med utgangspunkt i innkjøpssjefindeksen for industrien i november, som tirsdag morgen viste en reduksjon til 49,6 fra 49,8 måneden før. November-tallet var det laveste siden 2012.

«Den moderate gjeninnhentingen vi speider etter, materialiserer seg fortsatt ikke i produksjonssektoren. Vi venter fortsatt et nytt kutt på 25 basispunkter fra den kinesiske sentralbanken før året er omme, og et kutt i reservekravet på 50 punkter», skriver SEB.

Valutakurser

Kronen er tirsdag morgen styrket med om lag én øre mot euro, til 9,1575, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs mandag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom styrket med rundt tre øre, til 8,6480.

Euro er styrket til 1,0590 dollar, sammenlignet med kursen på 1,0565 dollar i New York sent mandag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet mandag på 1,4243 prosent, mot 1,4236 prosent fredag kveld.

Nøkkeltall og hendelser

  • Sverige (08:30), PMI-industri, november
  • Norge (09:00), PMI-industri, november
  • Spania (09:15), PMI-industri, november
  • Italia (09:45), PMI-industri, november
  • Frankrike (09:50), PMI-industri, november
  • Tyskland (09:55), PMI-industri, november
  • Tyskland (09:55), Ledighetstall, november
  • ØMU (10:00), PMI-industri, november
  • Italia (10:00), Ledighet, oktober
  • UK (10:30), PMI-industri, november
  • ØMU (11:00), Ledighet, oktober
  • USA (15:45), PMI-industri, november
  • USA (16:00), Byggeinvesteringer, oktober
  • USA (16:00), ISM-industri, november

Les også:
Asia i dag: Hard landing i Kina? Slik rammes Norge
Varslet styret om «ukultur» dnPlus  (DN+)
Schibsted-topper dumper aksjer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.