Onsdag sluttet hovedindeksen på Oslo Børs på 518,05 poeng, det laveste siden høsten 2013. Torsdag steg Børsen 2,4 prosent og i dag fredag steg den raskt mer enn tre prosent til. Det store spørsmålet mange stiller seg er om man nå har lagt bak seg det verste, om man har sett bunnen i markedet.

- Svaret er ja, det ser ut som om vi har nådd en bunn i markedet, sier aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets.

Tunaal er blant landets ledende i sitt fag. Hans ukeportefølje med anbefalte aksjer leverte en avkastning på 25,4 prosent i 2015, et år da Oslo Børs kun steg 5,9 prosent.

- Grunnen til at vi tror det, er at vi er i utgangspunktet er positive til markedet. Vi mener at de fundamentale forholdene er bedre enn det markedsutviklingen hittil i år skulle tilsi. På morgenkvisten nå har det også kommet noen PMI-tall (innkjøpssjefsindekser, red.anm) fra Tyskland som faktisk var ganske sterke. De er over 50 både for tjeneste- og industrisektoren, som betyr at flertallet av innkjøpssjefene i tysk næringsliv forventer økt aktivitet de neste seks månedene, sier han.

Vanskelig å si

Storebrand-forvalter Olav Chen tør ikke konkludere med at bunnen er nådd. Han frykter at Børsen kan falle ytterligere.

- Børsutviklingen vil fortsatt være veldig volatil fremover, tror jeg. Det er godt mulig vi vil se noe lavere nivåer på Oslo Børs enn det vi ser i dag, sier han.

Chen mener, som DNBs Tunaal, at børsfallet siden nyttår har vært en overreaksjon i lys av de fundamentale forholdene i verden. Han tror imidlertid at bunnen nærmer seg.

- Vi hadde ikke startet å kjøpe aksjer om vi trodd at det skulle mye mer nedover, på sikt er vi positive. Vi har økt eksponeringen bredt mot globale aksjer og norske og svenske aksjer. Vi har begynt å kjøpe aksjer for første gang av betydning siden september i fjor i vår taktiske mandater, sier Chen.

Short-motivert oljeoppgang

Aksjestrateg Erik Roland i Nordea er tydelig på at dagens børsoppgang hovedsakelig drives av den kraftige stigningen i oljeprisene, samt utviklingen i andre aksjemarkeder.

- Oppgangen kommer imidlertid av oljeshortere som dekker seg inn, og av forventninger om global stimuli, sier Roland.

Short-handel er en måte å tjene penger på verdifall av for eksempel aksjer, råvarer eller valuta gjennom salg av verdipapirer en har lånt fra en tredjepart. Det fører ofte til en midlertidig prisoppgang dersom en stor mengde short-posisjoner dekkes inn samtidig.

Roland spår at markedene vil forbli urolige fremover, preget av frykt.

- Børsutviklingen vil fortsatt være volatil. Shorterne ble åpenbart skremt av Draghis tale hvor han igjen signaliserte villighet til «å gjøre det som trengs». Markedet tolket det dithen at det kommer mer stimuli i mars. Når det er så mye frykt i markedet, vil slike uttalelser bety mye for en endring i sentimentet til det bedre, sier han.

Spennende å se

Roland har forståelse hvorfor markedene stiger, gitt hvor mye de har falt hittil i år.

- Men det blir spennende å se hvor varig oppgangen blir. Oljeprisen har blitt en stemningsindikator på børsene og nå peker den jo kraftig opp. Jeg tror likevel at vi må vente en stund på balanse i oljemarkedet, og at ventetiden blir volatil, sier Roland, som tror man vil få tydligere tegn på når oljemarkedet kommer tilbake i balanse i løpet av andre kvartal.

Nordea-strategen mener investorene bør utnytte markedsuroen til å sikre seg billige aksjer.

- De som har kjøpt så langt i år har kjøpt på stadig billigere nivåer. Mitt råd er å bruke urolige dager til å kjøpe, og ikke selge i panikk. Sektormessig anbefaler vi fortsatt å være avventende med oljeservice, spesielt rigg og supply, sier han.

- I tider som dette at man blir satt på prøve
Det blir litt roping ved meglerbordet, erkjenner aksjesjef Marius Aaserud i Handelsbanken Capital Markets.
00:57
Publisert:
 

Les også:

Børshjelp i vente dnPlus

Investorlegende advarer: Kollaps i Europa, hard landing i Kina og krise i Russland

Helge Lund ett skritt nærmere 400 millioner  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.