Samtlige 17 økonomer TDN Finans har snakket med venter at Norges Bank beslutter å sette styringsrenten ned på det kommende møtet, og flere venter at renten skal settes ytterligere ned i løpet av året.

Styringsrenten har vært på 0,75 prosent siden september ifjor.

Rentebeslutningen og Pengepolitisk rapport blir offentliggjort torsdag 17. mars, klokken 10.

I desember la Norges Bank inn en sannsynlighetsovervekt for et nytt rentekutt i løpet av første halvår, gitt at utviklingen var i tråd med deres forventninger.

- Siden desember taler nesten alt, utenom de seneste inflasjonstallene, for en nedjustering av renteprognosen, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til TDN Finans.

Økonomene TDN Finans har snakket med viser særlig til at utviklingen i terminrenten ute og lavere renteforventninger fra Riksbanken, Den europeiske sentralbanken og Federal Reserve er faktorer som bidrar til rentekutt og trekker ned rentebanen denne gangen.

- Peker mot lavere rentebane

- Riksbanken og ESB har vært mer dueaktige enn ventet, og det ligger an til at de fleste faktorer peker mot en lavere rentebane, sier sjefstrateg Erica Blomgren i SEB til TDN Finans.

Hun venter at Norges Bank legger inn en sannsynlighet for et nytt kutt som er større enn 50 prosent og mindre enn 100 prosent, og hun venter en del revideringer i Norges Banks makroøkonomiske prognoser.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets venter at Norges Bank legger frem en rentebane som er lavere og flatere enn i desember.

- Vi venter at rentebanen går ned til 0,25 prosent innen september, og at det blir en forsiktig økning ut i 2018, sier Aamdal.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank tror at den største usikkerheten ligger i Norges Banks vurdering av lønns- og prisbildet, og både Aamdal i DNB og Bernhardsen i Nordea viser til at de seneste inflasjonstallene trekker opp.

- Utviklingen i inflasjonen har vært litt på oppsiden, mens anslagene for lønnsveksten bidrar til å trekke det litt ned. Det gjør at utslaget fra det ikke blir så stort i år, men for 2017 og 2018 kan vi få negative bidrag fra lønns- og kostnadsutviklingen, sier Aamdal.

Ikke hjelp fra kronen

Bernhardsen og Aamdal viser også til at Norges Bank denne gangen ikke får noe hjelp fra kronen. Blomgren i SEB tror at Norges Bank ikke ønsker å bidra til en kraftig kronestyrkelse.

- Vi tror fortsatt at Norges Bank følger nøye med på kroneutviklingen, og ønsker ikke å bidra til en kraftig kronestyrkelse. Med tanke på at markedet priser inn to rentekutt i 2016, så vil de ta hensyn det også, sier Blomgren.

Flere av økonomene viser også til at oljeprisen er lavere enn Norges Bank la til grunn i desember. Selv om den har kommet noe opp den seneste tiden, har terminprisene kommet ned, viser de til.

Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets venter at Norges Bank viser til «the usual suspects».

- Veksten er lavere enn ventet, og den var lavere ifjor. Nettverket indikerer også lavere vekst fremover enn de hadde i sin prognose. De vil vise til at forventningen til lønnsvekst er justert ned, nedrevisjon av oljeinvesteringer, at kronen ikke er noe vesentlig svakere enn de har lagt til grunn og at rentemarginene er litt høyere enn de har regnet med. De vil også trekke frem at boligmarkedet kjøler seg av raskere enn de har trodd, sier Mork.

Mot nullrente

Handelsbanken og Swedbank venter begge at Norges Bank legger inn en sannsynlighet for at styringsrenten nærmer seg null i løpet av året, henholdsvis 40 og 20 prosent. Arctic Securities tror at rentebanen vil indikere en styringsrente rundt 0,1 prosent i 2017.

SEB venter derimot at Norges Bank ikke vil legge inn noen sannsynlighet for styringsrente ned mot null i banen, og diskusjonen om nullrente er derfor ikke aktuell.

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets viser til lavere oljepris og lave renter ute.

- Sannsynligvis hadde ingen ventet de tiltakene Den europeiske sentralbanken kom med torsdag, heller ikke Norges Bank. Og det er et argument for lavere rente, sier Syed til TDN Finans.

Les også:

- Boligtallene er nok en grunn til rentekutt  

Har bundet boligrenten til Rasmus (1) er 21 år 

Les også:  Asia i dag: - Kina har troverdighetsproblem
Spår lavere smertegrense for oljeprodusenter  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: - Man begynner å få en viss tiltro til at vi har sett bunnen i oljemarkedet for denne gang
- Man begynner å få en viss tiltro til at vi har sett bunnen i oljemarkedet for denne gang
DNs kommentator Bård Bjerkholt om oljeprisen og norsk økonomi
02:15
Publisert: