- Slik vi ser det nå er utviklingen i boligmarkedet nok en grunn for Norges Bank å kutte rentebanen ytterligere for å prøve å forhindre at den norske økonomien går inn i resesjon, skriver sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets i en oppdatering.

Tirsdag la Eiendom Norge frem tall som viste at boligprisene i Norge kun steg 0,2 prosent i februar.

Korrigert for sesongvariasjoner var boligprisene ned 0,2 prosent.

- Boligprisutviklingen i februar ble svakere enn forventet, og ytterpunktene i det norske boligmarkedet forsterkes, sier administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge.

Les dagens saker:
Boligmarkedet: Svakeste februarpriser på ti år
Her har boligprisene falt 7,4 prosent  

Nå er styringsrenten på 0,75 prosent, neste rentemøte i Norges Bank er 17. mars. Beste flytende boliglånsrente ligger for tiden rundt 2,0 prosent.

- Enda mer bekymret for boligmarkedet

Prisene er nå 4,4 prosent høyere enn i februar 2015.

Norges Bank har lagt til grunn en årsvekstrate i årets første kvartal på 5,1 prosent.

Årsvekstrate, eller 12-månedersvekst, er boligprisene sammenliknet med samme periode året før.

- Hittil har utviklingen vært betydelig svakere. Hvis man ser for seg en flat boligprisutvikling i mars, blir 12-månedersveksten i boligprisene 4,6 prosent, noe som allerede er mindre enn prisveksten Norges Bank ser for seg mot slutten av 2016. Den svake utviklingen i februar gjør oss enda mer bekymret for boligmarkedet, skriver Due-Andresen.

Stor oversikt:
Sjekk boligprisene der du bor

- Dette syntes vi virket merkelig

Grunnet den svekkede forbrukertilliten og bankenes betydelig innstramming i kredittpraksis mot norske husholdninger har meglerhuset tidligere advart at der det en risiko for en raskere nedkjøling av boligmarkedet enn Norges Bank har antatt. Noe som har potensielt negative konsekvenser for privat konsum og investeringer,

- I desember 2015 holdt Norges Bank renten uendret, grunnet frykt for at boligmarkedet skulle ta av og føre til ny finansiell ustabilitet hvis renten ble satt satt ned. Dette syntes vi virket merkelig fordi boligprisveksten allerede hadde blitt kjølt ned mer enn Norges Bank forventet, skriver sjeføkonomen.

- Utviklingen i boligmarkedet er ikke et argument mot å kutte rentene i mars, men boligmarkedet er for stramt til å være et argument for rentekutt, skriver sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Norge i en oppdatering.

 

Les også:
Småleilighetene stiger mest i pris

Nå er boligmarkedet så hett at folk ikke tør å selge

Lynraske boligsalg i Oslo  

DNtv: Mye suv for pengene(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.