Firmaattesten er bedriftenes id-kort.

Firmaattestene brukes som bekreftelse overfor långivere, kunder og leverandører på at bedriften er registrert i Foretaksregisteret, og er tilstrekkelig for å opprette firmakonti i butikker og dermed oppnå kreditt.

Den er også i aller høyeste grad nyttig for kriminelle som ønsker å handle på andres bekostning.

- Vi kjenner til flere tilfeller der bedrifter har blitt svindlet ved at kriminelle har misbrukt deres firmaattest, sier Leif T. Aanensen, avdelingsdirektør for tilsyn og sikkerhet i Datatilsynet.

Kan føre til konkurs
Misbruk av firmaattesten kan bli skjebnesvangert for en bedrift.

  - Vi ser at fordringene det er snakk om er omstridte, og at det ofte blir ord mot ord mellom selger og bedriften. Resultatet kan bli kredittanmerkninger, og i verste fall konkurs, sier Aanensen.

De mindre bedriftene er mest sårbare fordi de ofte har en mindre buffer enn de større bedriftene. De mindre bedriftenes omdømme er også særlig sårbart.

- Kjernen i id-tyveri-saker er troverdighet. Den som er utsatt for tyveriet må bli trodd på at de faktisk er svindlet, sier Aanensen.

Han mener at mindre bedrifter ofte ikke blir tatt like seriøst som store selskaper når de søker hjelp hos politiet.

"Sladrer" selv
I mange tilfeller legger bedriften seg lagelig til for hugg.

- Mange bedrifter er naive, og sprer selv sensitiv informasjon. Mange legger for eksempel firmaattesten sin ut på nett. Kanskje gjør de det for å bli ansett som en god og åpen handelspartnere, eller for å "skryte" av hvor høy aksjekapital de har, sier Aanensen.

Les: Stiller seg lagelig til for hugg

Han er overrasket over hvor enkelt det er å få tak i bedrifters firmaattester.

- Man kan google seg frem til en hel drøss firmaattester, og det er også enkelt å bestille ny firmaattest fra Brønnøysundregistrene, sier han.

Les: Gjør jobben lett for svindlere

Ifølge Kim Ellertsen, leder for Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR), er det en gjennomgående svakhet ved norsk næringsliv at det ikke er enighet om sikker identifisering og tilhørighet til en bedrift. Ellertsen sier at det er åpenbart enkelt å misbruke bedrifters id, og at problemet har fått en viss oppmerksomhet i bransjen.

- Dette er egentlig tradisjonell form for bedrageri, men informasjonen man stiller til rådighet for bedrageren er så mye større nå enn før. Man kan google seg til å representere hvem som helst, sier Kim Ellertsen, leder for Næringslivets sikkerhetsråd.

De små mest sårbare
Mangel på rutiner gjør en bedrift sårbar for svindel.

- De som rammes er ofte de små og mellomstore bedriftene, fordi de mangler dedikert salgspersonell, sier Ellertsen.

Han understreker at det er viktig for å unngå svindel at man har klare retningslinjer for hvem som har fullmakter til å bestille varer, at man har egne retningslinjer som man følger konsekvent.

- Det er ris til egen bak dersom man mangler slike rutiner, sier han.

Ellertsen sier at NSR ikke har noe patentsvar på hvordan utfordringen skal møtes, men at det er viktig å ha klare retningslinjer for kjøp. Han mener også at selgere bør være oppmerksomme

- Man kan for eksempel innføre ulike trinn i salgsapparatet, der kjøp for mer enn en viss sum utløser krav om verifisering for eksempel. Selger bør også være på vakt dersom varene bes levert til en ikke fast forretningsadresse, sier han.

Mangler oversikt
Misbruk av firmaattester er i bunn og grunn det samme som id-tyveri rettet mot personer, fordi det er identiteten til selskapets juridiske person som blir misbrukt.

Id-tyveri er et økende problem i Norge, men foreløpig har verken politiet eller Datatilsynet oversikt over hvor stort problemet er.

Les: Mangler oversikt over ID-tyverier

Id-tyver er blitt proffe svindlere, som går systematisk frem for å finne ofre: - De har en klar forretningsidé og Kjøper id-en din for en hundrings