Professor Ole Kristian Greiner-Tollersrud klarte som den første i verden å knekke den molekylære feilkodingen til et protein som fører til en alvorlig stoffskiftesykdom hos barn.

Men han fikk ingen utviklingsstøtte i Norge. Nå blir medisinen utviklet med formidabel EU-støtte. Professoren sitter kun igjen med stor gjeld, skriver Dagens Næringsliv.

Han ønsker nå å kaste lys over noen av skyggesidene rundt regjeringens uttalte satsingsområde - FoU - forskning og utvikling.

- Jeg opplevde enhver forskers store mareritt - å stå ribbet for ressurser etter å ha gjennomført mitt livs prosjekt. I stedet for å støtte meg i det som kunne blitt en banebrytende FoU-prosess, møtte jeg bare motstand og direkte uvilje - både fra Norges forskningsråd og Innovasjon Norge. De så aldri det globale markedet for en medisin. Forsker du ikke på de riktige sykdommene, ender det med at du bare stanger hodet i veggen, sier Greiner-Tollersrud til DN.

Gjeld
I stedet for å sitte igjen med aksjer, patentrettigheter, heder og ære, sitter professoren kun igjen med en gjeld på inntil 500.000 kroner. Han sier han har gjort forsøk på å få dette dekket fra UiT uten hell.

- Intensjonen er ikke å bli rik, men å ha en helt rimelig arbeidssituasjon, sier han til DN.

Tollersrud er utdannet ved Universitetet i Oslo, tok fire år som post doc i USA, der han blant annet jobbet med nobelprisvinner Christian de Duve. Siden 1992 har han jobbet ved Universitetet i Tromsø¸ (UiT) og forsket på den sjeldne arvelige stoffskiftesykdommen alfa-mannosidose.

- Vanskelig å treffe hele tiden

Arvid Hallén, administrerende direktør i Forskningsrådet, sier at Forskningsrådet «av og til opplever at det kan komme mye ut av forskning som på et tidspunkt har fått avslag i Forskningsrådet».

- Vi har høy avslagsprosent. Og mange gode prosjekter avslås. Det er høy risiko i forskning og vanskelig å treffe hele tiden. Det er en desto større glede at han har funnet andre finansieringskilder og greid å få anerkjennelse et annet sted. Budskapet må være at en ikke skal gi opp. Bak virkelig spektakulær forskning står alltid ildsjeler - de med brennende hjerte og vilje - som forfølger ideen til de ytterste grenser selv om en møter motstand, sier Hallén til DN.

Les også: - Tøffere arbeidsliv og svekket arbeidsmoral

- Må regne med store og smertelige omstillinger


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.