- Firmaet har ikke råd til å betale dette kravet, dessverre, sa styreleder Sofia Ahmad i Sheikh Enterprises as i skifteretten i Oslo onsdag formiddag.

Juridisk rådgiver Anne-Karine Veiding hos tollmyndighetene i Oslo og Akershus hadde akkurat lagt frem et krav på vel fire millioner kroner. For en drøy måned siden forsøkte tollmyndighetene å drive inn pengene som de mener gullselskapet Sheikh Enterprises as skylder som følge av uriktig beregnet moms ved innførsel av gullvarer fra Dubai.

DN skrev tirsdag denne uken at Sheikh Enterprises as kreves for 12,8 millioner kroner i unndratt moms, skatt og toll, ifølge en arrestkjennelse fra januar i år.

LES OGSÅ: Ranet gullbutikk begjært konkurs

- På grunn av sakens omfang og alvorlighetsgrad mener vi det er svært nødvendig å åpne konkurs, sa juridisk rådgiver Anne-Karine Veidin.

Væpnet ran

Styreleder Sofia Ahmad fortalte at selskapet skylder opp mot 1,6 millioner kroner til en leverandør i Dubai i tillegg til de vel 12,8 millionene som Skatt øst og tollmyndighetene mener å ha til gode. Ahmad erkjente ikke at Sheikh Enterprises as skylder  de fire millionene som tollmyndighetene krever, og sa at det er levert en klage som er til behandling hos tollvesenet. Styrelederen til Sheikh Enterprises innrømmet at selskapet ikke har noen aktiva, og at det ikke er noen drift i der nå.

Gullbutikken Sheikh Enterprises ble utsatt for et væpnet ran i slutten av mars, og drives nå av Quasim Ahmad gjennom selskapet Karat Gull as. Sheikh Enterprises as er eid av foreldrene til Quasim Ahmad. Moren Sofia Ahmad er styreleder for Sheikh Enterprises as.

Flere menn ble onsdag pågrepet i Stockholm i forbindelse med ranet mot Sheikh Enterprises. Det bekreftet politiet i Oslo til VG Nett i ettermiddag.

Aksjonerte mot ti gullsmedbutikker

Skatte- og momskravene mot Sheikh Enterprises as har sitt utgangspunkt i en samleaksjon mot ti gullbutikker på Oslos østkant i slutten av mai 2012. Skatt øst, politiet og tollvesenet avdekket at seks av de ti kontrollerte gullforhandlerne skal ha unndratt millionbeløp i skatt og moms.

– De seks butikkene har alle drevet import av gull fra Østen, og her er det tolldeklarert gull med altfor lav verdi. For eksempel er gullvarer deklarert og regnskapsført til å inneholde fire karat gull, mens gullvarene i realiteten besto av 22 karat gull. Slik er det unndratt avgifter. I tillegg er det avdekket omfattende svart omsetning av gullvarer, sa skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt øst til DN på tirsdag.

LES OGSÅ:

«Ukens viktigste tall» overrasker positivt  

Asia i dag: Svak bedring i Kina

Kina advarer Norge mot å møte Dalai Lama

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.