Det var en talsmann for Kinas utenriksdepartement, Qin Gang, som kom med advarselen på en pressekonferanse i Beijing onsdag.

Ifølge Reuters tok talsmannen resolutt avstand fra Dalai Lamas forestående besøk i Norge. Også i desember i fjor fordømte Kina det forestående besøket.

– Vår politikk er meget klar, meget resolutt og konsistent, sa Qin, som mente at Dalai Lama ikke bør reise rundt i verden.

LES OGSÅ:  Har ikke snakket med Kina på fire år

I tempelet

– Hvis Dalai Lama, som han selv sier, er en enkel religiøs person, burde han hvile i tempelet og ikke reise hit og dit, bli involvert internasjonalt i å splitte Kina og skade den etniske enheten, fortsatte han.

– Vi er resolutt imot alle land som gir en plattform for Dalai Lamas splittende ord, og vi er imot at han møter utenlandske ledere, tilføyde Qin.

Han kommenterte ikke at president Barack Obama møtte Dalai Lama for kort tid siden.

Japan-besøk

Dalai Lama avsluttet for få dager siden et besøk i Japan som ble avsluttet med et møte med vel 100 personer fra Kina, Taiwan, Hongkong og Macao.

På møtet kommenterte Dalai Lama blant annet påstandene om at han står for løsrivelse og splittelse.

– Siden 1973 har vi bestemt at vi ikke følger den linjen. Direkte kontakt med Kina begynte i 1979, og vi hadde allerede tatt vårt standpunkt. Det vi ber om er gjennomføring av ordninger som allerede er anerkjent i Kinas grunnlov. Tilhengerne av en hard linje bruker uttrykket «Stor-Tibet», men tibetanske områder, prefekturer og fylker med felles språk og kultur er allerede anerkjent. Vi ønsker dette innfridd på likeverdig basis, sa den tibetanske åndelige lederen.

LES OGSÅ:

Asia i dag: Svak bedring i Kina

Problemer i kø for danskenes nye helikoptre

Fransk nei til nordkoreansk ostediplomati (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.