Ansatte i Nordeas norske virksomhet må forberede seg på nye kostnadskutt i banken, skrev DN mandag.

I en melding til de ansatte skriver konsernsjef Christian Clausen at han vil ha slutt på catering og meldeplikt før reising til interne møter. Også avisabonnementer og treningsmedlemskaper blir revurdert.

Nordea Norge-sjef Gunn Wærsted sier hun har hørt «veldig få» reaksjoner på tiltakene:

- Jeg tror faktisk det var ventet og ingen overraskelse, sier Wærsted til DN.

Tirsdag la banken frem sitt resultat for årets tre første måneder. Wærsted viser til at spareprogrammet ble varslet allerede i januar, i forbindelse med fjerdekvartalsrapporten.

Viktig 2015-mål

Nordea-konsernet har satt seg et mål om at de samlede kostnadene i 2015 skal være fem prosent lavere enn i 2013.

Det betyr i praksis at utgiftene skal kuttes med totalt 900 millioner euro - eller omtrent 7,5 milliarder kroner - i løpet av tre år.

Så langt beløper kuttene seg på 255 millioner euro, hvorav 45 millioner kom i årets første kvartal.

- Vi  ser et lavere aktivitetsnivå, i tillegg til et lavt rentenivå som kommer til å vedvare en periode, forklarer Wærsted, som også peker på strengere kapitalkrav samt et nytt bruksmønster fra kundene.

- Det vi gjør, er det samme som enhver bedrift vil gjøre. Når etterspørselen reduseres, tilpasses kostnadssiden, sier banksjefen.

Hun tror de ansatte i Nordeas norske virksomhet forstår hvorfor dette fører til kostnadsbesparende tiltak.

Ser ikke oppsigelser

-  Vi ønsker å gjøre endringene løpende, slik at vi ikke trenger å ta så store løft som vi måtte i 2012, sier hun.

Nordea-konsernet meldte i 2011 å ville redusere antall årsverk med 2000 personer frem mot 2012. Wærsted understreker at spareprogrammet som nå er lansert er et kostnadsreduksjonsprogram - og ikke  et personalreduksjonsprogram.

- Per i dag forventer vi ikke noe nytt nedbemanningsprogram i Nordea Norge, sier hun.

- Betyr det at de norske arbeidsplassene er trygge?

- Hvis man med trygge arbeidsplasser mener at alt skal være som det er det er i dag, er mitt svar at det vil det helt sikkert ikke være. Nordea er som alle andre bedrifter i en endring, svarer Wærsted

- Er Nordea fortsatt en attraktiv arbeidsplass?

-  Mitt inntrykk er at Nordea oppfattes som en attraktiv arbeidsplass, svarer banksjefen.

Venter effekter

Selv om alle forretningsenhetene i konsernet nå går gjennom sine kostnader, betyr ikke det at alle land og alle enheter skal få ned  kostnadene med fem prosent.

Nordea Norge har forleøpig ikke gått ut med tall som viser hvor stor del av kuttene de har stått for så langt. Tirsdagens rapport viser riktignok at bankens norske virksomhet hadde en underliggende kostnadsøkning på 3 prosent fra samme kvartal ifjor.

Ettersom det nye spareprogrammet nettopp ble lansert, venter ikke Wærsted at effekten på tallene vil komme før om en stund.

Tirsdagens rapport viste at Nordea Bank Norge i årets første kvartal økte sine driftsinntekter med syv prosent fra samme periode ifjor, til 3,2 milliarder kroner. Bankens driftsresultat var på 1,6 milliarder kroner, en oppgang på 10 prosent fra første kvartal 2013.

- Dette er et resultat vi er godt fornøyd med, sa Wærsted, da hun presenterte tallene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.