Mener NHO at nedleggelse av baser, overføring av ansatte fra selskapet de er ansatt i og over til et vikarbyrå, ikke er en sak som etter hovedavtalen skal drøftes med de tillitsvalgte?

Det var et av spørsmålene leder Hans-Erik Skjæggerud i fagforeningen Parat stilte i et debattinnlegg i Aftenposten mandag, etter at Torbjørn Lothe i NHO Luftfart sa at Norwegian så langt har fulgt alle spilleregler så langt i konflikten. I alt ønsket Parat å få svar på seks spørsmål.

Administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart velger å gi et enkelt svar til Parat:

- Skulle man følge Skjæggerøds logikk vil dette åpne for at spanske tariffavtaler kan gjelde for norske ansatte i norske bedrifter i Norge. Ønsker virkelig Parat at utenlandske lover og regler skal gjelde for utenlandske selskaper som har ansatte i Norge? spør blant annet Lothe i sitt svarbrev.

- Bransjens beste vilkår

Han slår fast at de kabinansatte i Norge har bransjens beste lønns- og arbeidsvilkår, ordnede arbeidsforhold og faste, trygge jobber.

- Ønsker virkelig Parat å sette dette i spill? spør han videre.

I motsetning til Parat mener NHO Luftfart at de kabinansatte skal ha tariffavtale med den bedriften de er ansatt i, enten det er en norsk eller dansk bedrift. I motsetning til Parat mener de at løsningen fra frontfagoppgjøret også skal være gjeldende i spørsmål om pensjon.

- Ikke en Q & A i media

- Parat har ikke ønsket å forhandle ordinære lønns- og avtalespørsmål før bedriften betingelsesløst innfridde krav om omorganisering av bedriften. Dette er utenfor spillereglene. Dersom Parat mener at det er brutt tarifforpliktelser i prosessen så langt, så har vi tvisteløsningsmekanismer for dette. Det er ikke en Q & A i media, skriver Lothe i sitt innlegg.

- En part kan ikke stille ultimatum, understreker han.

- Løsningen ligger i at partene diskuterer lønns- og arbeidsvilkår som tjener både selskapet og de ansatte.

- Har ikke forstått våre krav

Parats kommunikasjonssjef Arve Sigmundstad sier til DN at Lothes svar "bekrefter at han ikke har satt seg inn i saken og forstått våre krav".

- Vi ønsker utelukkende å videreføre en tariffavtale vi allerede har hatt i fire år, sier han.

- Det kan se ut som NHO Luftfart unnlater å svare på om Norwegian opptrer klanderverdig eller følger spillereglene. At de unnlater å svare, er et svar det også, sier Sigmundstad.

Les også: Norwegian-ansatte får støtte fra USA og Europa (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.