Telekomanalytiker Espen Torgersen i meglerhuset Carnegie, mener norske nettbankkunder ikke skal bekymre seg for it-selskapet Evry sine planer om mulig salg.

- Jeg blir i hvert fall ikke bekymret når jeg leser slike meldinger om hvorvidt jeg har nettbanken eller ikke om et års tid. Noe av det essensielle i Evry er bank og finanssdelen. Og at det vil bli godt ivaretatt selv om selskapet finner nye eiere, det er jeg ganske sikker på, sier han til DN.

Torgersen mener det er naturlig at selskapet nå vurderer sine strategiske muligheter, også et salg.

- Selskapet har ikke utviklet seg helt som man hadde håpet og trodd. Da er det naturlig å se om nye eierkonstellasjoner, fusjoner, oppkjøp og så videre kan øke konkurransekraften og øke lønnsomheten som til syvende og sist er veldig viktig. De driver ikke for kundenes regning, de driver for aksjonærenes regning. Det blir spennende å følge med, mener han.

Problemer

Norske nettbankkunder har ved flere anledninger opplevd svikt i Evrys leverandørtjenester til flere nettbanker. Det er likevel ingen grunn til å frykte at tjenesten blir dårligere med nye eiere, hevder Torgersen.

- Nå vet ikke om det blir nye eiere og vi vet heller ikke hvem den nye eieren blir eller hvordan selskapet eventuelt får nye eiere. Her er det veldig mange muligheter og utfallsrom. Men at norske nettbankkunder skal begynne å bli bekymret fordi Evry eventuelt vurderer andre eiere, det er høyst prematurt, for å si det forsiktig.

Han mener det ville være «veldig rart» om eventuelle nye eiere begynte å rokkere på tilbudet så det faktisk går utover kundene. Torgersen beskriver dette som selve «juvelen» i dagens Evry.

-  Selvfølgelig, ting kan skje, og man kan bare spekulere i om nye eiere og kanskje en industriell løsning eller ikke, at det kan bidra til at tjenesten kan utvikle seg og holde tritt med både det forbrukerne ønsker seg i den ene enden og den tekniske utviklingen i den andre, legger han til.

Vil selge seg ut

Torgersen mener det er mange mulige utfallsrom. Selv tror han Posten og Telenor godt kunne tenke seg å selge seg ut av selskapet.

- Så langt jeg kan se, er det ingen grunn til at dette skal ha noen verdens ting med kjernevirksomheten eller hovedfokusområdene til hverken Telenor eller Posten. Da er det et spørsmål om hvilke nye eiere det er som vil komme inn og hva lags fokus selskapet kan få med nye eiere.

Han mener det er andre ting som er viktigere for selskapet.

- Selskapet kan i teorien, selvfølgelig avhengig av utfall, bli mer konkurransedyktig mot internasjonale aktører på storkundedrift, du kan få mer fokus på enkeltdeler av selskapet som kanskje ikke har hatt samme grad av fokus i og med at de nå er en del av en stor paraply. Men dette bli vill spekulasjon og høyst hypotetisk.

Under press

Vi må fem år tilbake for å finne årsaken til selskapets mulige salg, mener analytikeren.

- Vi må tilbake til 2009 og perioden frem til selskapet valgte å fusjonere med Ergo Group. Det var under økende press fra konkurrenter; prisene på store avtaler var presset ned, lønnsomheten var under press.

En en av mulighetene for selskapet var da å gå sammen med industriell aktør, øke skalaen, trekke ut synergier og øke lønnsomheten for aksjonærene gjennom en slik transaksjon.

- Da fikk selskapet langt på vei en periode med «ro» til å jobbe med dette integrasjonsprosjektet.

Fusjonenen ble annonsert i juni 2010, nå er det godt over fire år.

- Det er vel ikke unaturlig å stille spørsmål ved lønnsomhetsutviklingen i selskapet. Sånn sett er det heller ikke unaturlig at de største eierne i spissen vurderer og får gjennomført en strategisk vurdering av sitt eierskap og selskapets posisjon. Hvis vi ser på kursutviklingen i Evry er jeg sikker på at aksjonærene kunne tenke seg en bedre avkastning. Det tror jeg vi kan være enige om.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.