I januar sa Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) nei til søknaden fra Havgul Clean Energy om å installere 30 vindmøller med en samlet investering på fem milliarder kroner på Siragrunnen på grensen mellom Vest-Agder og Rogaland.

Planen innebar også bygging av en fundament- og installasjonsfabrikk i Lundevågen ved Farsund som ble beregnet å kunne bety årlig omsetning på 2,5 milliarder kroner og 600 arbeidsplasser på sikt. Forutsetningen for fabrikken er at Siragrunnen blir realisert.

Kan være grunnlag?

I avslaget skrev NVE at negative virkninger for blant annet naturmangfold, fiskeri og landskap er usikre, men ikke store nok til å avslå søknaden alene. NVE mente også vindkraftutbyggingen kan gi vesentlige positive virkninger for industri- og teknologiutviklingi landsdelen - og at «selv om NVE konkluderer med at søknaden bør avslås, vil vi understreke at det ved en tyngre vekting av argumentet om teknologi-  og industriutvikling kan være grunnlag for å gi konsesjon. Dette kan i noe grad være et politisk spørsmål, knyttet til blant annet regional omstilling og fremtidige satsingsområder for norsk industrinæring».

Mobiliserer

Det er selskapet Amon, med entreprenørkonsernet Kruse Smith som største eier, som skulle etablere fundament- og installasjonsfabrikken i Farsund. Nå anker dette selskapet sammen med kommunene Farsund, Flekkefjord og Sokndal samt Vest-Agder Fylkeskommune og Havgul-selskapet Siragrunnen as vedtaket inn for Olje- og energidepartementet.

- Her har vi en unik mulighet til å skape noe virkelig stort. Med utbyggingen av Siragrunnen som det første steget ut i verden med nye teknologiske løsninger for bygging av vindkraftverk til havs, sier prosjektleder Kjell Rune Nakkestad i Amon.

- Og NVEs avslag på søknaden gir klare signaler om at dette ikke har vært en opplagt sak for dem. Vi mener NVE ikke har lagt nok vekt på argumentene om teknologi- , innovasjon og industriutvikling.

- Og nå blir dette politikk?

- Ja, dette løftes nå opp til å bli en politisk fight der vi vil mobilisere landsdelens stortingspolitikere. Vi opplever stor støtte i landsdelen og har tro på at Olje- og energidepartementet vil komme til en annen konklusjon enn NVE, sier Nakkestad.

 

Les også:

 

Vil drive ut olje med vind

NVE sier nei til milliardutbygging av vindmøllepark

Statkraft lover grønne investeringer for 60 milliarder kroner  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.