Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) har i dag avslått søknaden om å bygge en vindkraftpark på Siragrunnen på grensen mellom Vest-Agder og Rogaland.

Planen fra Havgul Clean Energy var å installere rundt 30 vindmøller med en samlet installert effekt på 200 MW og med en forventet årlig produksjon på 780 GWh. Samlet investering er anslått til 550 millioner euro eller fem milliarder kroner.

Ikke rasjonelt

I vedtaket heter det at NVE har lagt vekt på negative virkninger for blant annet naturmangfold, fiskeri og landskap og at disse virkningen er usikre, men ikke store nok til å avslå søknaden alene. NVE har også tatt hensyn til at vindkraftverket kan gi vesentlige positive virkninger for industri- og teknologiutvikling. Samtidig peker NVE på at størrelsen på disse fordelene er usikre. "NVE mener at prosjektet ikke er samfunnsmessig rasjonelt når de positive og negative virkningene blir sett i lys av de store utbyggingskostnadene", skriver NVE.

NVE skriver i bakgrunnen for vetaket at "selv om NVE konkluderer med at søknaden bør avslås, vil vi understreke at det ved en tyngre vekting av argumentet om teknologi-  og industriutvikling kan være grunnlag for å gi konsesjon. Dette kan i noe grad være et politisk spørsmål, knyttet til blant annet regional omstilling og fremtidige satsingsområder for norsk industrinæring".

Skudd for baugen

Planen var at selskapet Amon, med entreprenørselskapet Kruse Smith som største eier (58 prosent) skulle stå for bygging av fundamenter og installasjon av vindmøllene - i tett samarbeid med tyske Siemens.

-Vi er selvfølgelig svært skuffet over avslaget. Det er et skudd for baugen, sier prosjektleder i Amon, Kjell Rune Nakkestad.

- Her har vi en mulighet til å skape noe virkelig stort - med utbyggingen av Siragrunnen som det første steget ut i verden med nye teknologiske løsninger for bygging av vinkraftverk til havs.

- Hva gjør dere nå?

- Vi vil lese avslaget nøye og vil nok vurdere en anke, sier han.

Skuffet

- Vi er både skuffet og overrasket, sier Harald Dirdal, daglig leder for Siragrunnen Vindpark AS.

- Spesielt fordi vi mener det ikke finnes faglige miljøargumenter som er tunge nok til å si nei, noe jo også NVE selv bekrefter i vedtaket.

Lars Haltbrekken, leder for Naturvernforbundet, mener vedtaket er en seier for naturen på Sørvestlandet.

 

 

Les også:

Neste oljeslag kan stå om Skagerrak

Fiskere kjemper mot vindmøller  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.