Den anonyme «VIP Whistleblower» slår kraftig tilbake mot Telenor i et nytt notat sendt til Næringsdepartementet.

Den selvtitulerte varsleren skriver at han er «sjokkert» og «perpleks» over måten Telenor har håndtert det første varslerbrevet, sendt rett før Telenor og næringsministeren måtte møte til høring i Stortinget i midten av januar.

Varsleren mener Telenor undergraver egne anti-korrupsjonsregler og skremmer andre varslere fra å stå frem.

Brevet ble sendt fra departementet til Telenor og Økokrim.

Ingen bedt om mer

Brevet kommer etter at DN for halvannen uke siden skrev at hverken Telenor eller Næringsdepartementet hadde vært i kontakt med «VIP Whistleblower» siden den selvtitulerte varsleren lagde stor furore med et notat som ble åpnet samtidig som Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas og styreleder Svein Aaser forklarte seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Komiteen stilte spørsmål ved hvordan Telenor og næringsminister Monica Mæland hadde håndtert alvorlige korrupsjonsmistanker knyttet til Vimpelcoms inntreden i det knallharde diktaturet Usbekistan.

I det første notatet beskrev avsenderen flere forhold ved Vimpelcoms inntreden i Ukraina, Usbekistan og andre land i Øst-Europa og Sentral-Asia.

Blant annet påpekte «VIP Whistleblower» at de antatte bestikkelsene i Usbekistan kunne være langt høyere enn tidligere antatt.«VIP Whistleblower» oppgir i det nye brevet tre grunner til at vedkommende ikke har fulgt opp med ytterligere informasjon:

«1) Telenor eller departementet har ikke bedt om klargjørende eller utfyllende dokumentasjon

2) jeg ba aldri om å gå i en mediekrig med Telenor og ser heller ikke hva videre kommunikasjon kan føre til og

3) Telenors reaksjon, som hverken er i tråd med deres egen nulltoleranse for korrupsjon eller selskapsstyring».

Frykter konsekvenser

«VIP Whistleblower» reagerer kraftig på at Telenor så raskt offentliggjorde hele det første notatet i sin helhet.«Dette kan av noen tolkes som en trussel. Telenors partner i Vimpelcom har, for å si det mildt, ikke den beste «track record». Det virker Telenor å ha innsett, og jeg har også påpekt det i min første epost. nHva om fakta i mitt materiale bare var kjent for en håndfull mennesker, og jeg faktisk bodde i Russland? Hva kunne da konsekvensene blitt av Telenors offentliggjøring?»

Avsenderen skriver at granskingen av Vimpelcom avhenger av at lokale ansatte bidrar.

«Det er mulig at Telenors offentliggjøring faktisk undergraver selskapets egne anti-korrupsjons-regler ved at andre frykter å stå frem», heter det.

«VIP Whistleblower» påpeker også at det svenske mobilselskapet TeliaSonera, som også har vært i hardt vær på grunn av investeringer i Usbekistan, har innført et system der varslere kan henvende seg til en ekstern plattform for å sikre anonymitet.  

Tviler på motiver

Informasjonssjef Glenn Mandelid i Telenor sier selskapet har vurdert publisering av varsler-eposten siden Telenor mottok eposten fredag.

- Da kilden er anonym og påstandene er udokumenterte og i stor grad bygger på offentlig tilgjenglig informasjon, kan vi ikke se at det utgjør noen særlig risiko at vi offentliggjør epostene. Vi ønsker å være åpen på det som kommer oss i hende, sier Mandelid.

I et svarbrev til næringsminister Monica Mæland mandag skriver Telenors juridiske direktør Pål Wien Espen at Telenor «tar klar avstand fra den anonyme avsenderens beskrivelse av Telenors forretningspraksis».

«Telenor understreker igjen viktigheten av at den anonyme avsenderen identifiserer seg overfor relevante myndigheter for å fjerne tvil om eventuelle interesser i tilknytning til Vimpelcom. Telenor har, som uttrykt tidligere, respekt for og anerkjenner varsleres generelle ønske om å bli behandlet som anonym. Telenor antar at det vil være mulig for den anonyme avsenderen å identifisere seg overfor relevante myndigheter, samtidig som identiteten fortsatt skjermes i det offentlige rom», skriver Espen videre.

Utfordrer Telenor

På slutten av sin epost, sendt fredag, utfordrer «VIP Whistleblower» Telenor til også å offentliggjøre såkalte due diligence-rapporter, eller juridiske og finansielle gjennomgåelser, om en rekke av landene i Sentral-Asia.

- Dette er Vimpelcoms rapporter, ikke våre, sier Glenn Mandelid i Telenor.

 

LES OGSÅ: Ønsker tettere antiterrorsamarbeid med Danmark

Vil ha bred debatt om politireformen

– For lite kunnskap om jøder  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.