– Det er nå en gang slik at det koster å bygge og etablere et luksushotell, sier hotelldirektør Jarle Moen (46).

– Jeg kan love at i 2015 vil vi være back in black.

Det er Moen som har ledet snuoperasjonen på The Thief, Petter Stordalens luksushotell på Tjuvholmen med 118 rom som åpnet på Tjuvholmen i januar 2013.

–Jeg kan love at i 2015 vil vi være back in black, sier hotelldirektør på The Thief, Jarle Moen.
–Jeg kan love at i 2015 vil vi være back in black, sier hotelldirektør på The Thief, Jarle Moen. (Foto: Mikaela Berg)
Brorparten av gjestene i ukedagene er utenlandske forretningsfolk, særlig britiske og amerikanske. I helgene benytter stadig flere Oslo-folk anledningen til å være turist i egen by.

Kostbare rom

Det første hele driftsåret på The Thief ble kostbart. Underskuddet endte på 21,1 millioner før skatt og kom på toppen av et underskudd på 7,5 millioner kroner i 2012.

Justin Bieber gjestet hotellet på sitt besøk i Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt
Justin Bieber gjestet hotellet på sitt besøk i Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (Foto: NTB scanpix)
44 prosent av rommene, som alle har både regnskogdusj, privat balkong, Geneva lydanlegg og lenestoler fra Antonio Citterio, sto i gjennomsnitt tomme hver natt i 2013.

Regnskapet for 2014 viser imidlertid en kraftig bedring. Underskuddet før skatt er redusert til 5,9 millioner før skatt. Omsetningen økte med 33 prosent, og belegget økte fra 56 til 68 prosent. Det betyr at hotellet i gjennomsnitt tok ut en rompris (uten moms og frokost) på vel 2160 kroner i 2014. For alle Oslo-hotellene var til sammenligning belegget snaut 65 prosent og oppnådd rompris 946 kroner ifjor.

Moen legger ikke skjul på at oppstarten av The Thief har kostet mye.

– Vi konkurrerer med internasjonale topphoteller, og da er servicenivået helt avgjørende. Og ja, god service og høy standard koster, ikke minst i Norge som jo generelt har et høyt kostnadsnivå, sier Moen.

– Dere kunne vel ha fylt flere rom med lavere priser?

– Det er klart. Men for oss er kundetilfredshet og «revpar», altså losjiinntekt fordelt på alle rom, vel så viktige mål på suksess som bare belegg. Og vi er fornøyde med resultatene vi har oppnådd på disse områdene, sier han.

Petter Stordalens luksushotell The Thief har så langt gått 35 millioner kroner i minus. Foto: Thomas Haugersveen
Petter Stordalens luksushotell The Thief har så langt gått 35 millioner kroner i minus. Foto: Thomas Haugersveen (Foto: Dagens Næringsliv)
I 2014 økte hotellet losjiinntekten fordelt på alle rom med 35 prosent til sterke 1470 kroner.

Siden åpningen har en rekke kjendiser bodd på The Thief – som Rihanna, Justin Bieber og ikke minst Steven Van Zandt, som bodde der i to måneder i strekk i forbindelse med innspillingen av «Lilyhammer» i 2013.

«Utrolig stolt»

Hotelldirektør Jarle Moen sier staben på The Thief har jobbet beinhardt med å bygge merkevaren og drive salg gjennom fjoråret.

– Vi nådde de hårete målene vi satt oss for 2014. Og utsiktene for 2015 ser meget gode ut, sier Moen.

The Thief ligger på Tjuvholmen i Oslo.
The Thief ligger på Tjuvholmen i Oslo. (Foto: Mikaela Berg)
Gjennom mesteparten av 2014 har The Thief også ligget helt på topp på nettstedet Tripadvisors liste over de best likte hotellene i Oslo. Men tidlig i januar i år smatt Olav Thons totalrenoverte Hotel Rosenkrantz forbi.

– TripAdvisor er viktig for oss. Men jeg skal være så raus å si at det er både hyggelig og bra for Oslo at vi får flere gode hotellprodukter i den øverste kategorien. Og Thon Hotels skal få lov til å kjenne på den følelsen og nyte det så lenge det varer. Før vi tar den posisjonen tilbake, sier Jarle Moen.

Steven Van Zandt bodde på hotellet i to måneder mens han spilte inn «Lilyhammer». Foto: Aleksander Nordahl
Steven Van Zandt bodde på hotellet i to måneder mens han spilte inn «Lilyhammer». Foto: Aleksander Nordahl (Foto: DN)
Etter åpningen ble The Thief testet i DN, som slaktet både service og frokost og ga 17 av 30 mulige poeng. Men da DN testet det på ny senere på året, var innkjøringsproblemene historie og scoren høye 27.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Fra 134 til 117 millioner for Kibsgaard

Kina forbyr sexy bilmodeller

- Apple-bil i 2020