70 piloter i Norwegian kan gå ut i streik fra lørdag morgen dersom meklingen ikke fører fram. Selskapet håper å unngå innstilte avganger ved konflikt, men sikkert er det ikke.

– Hvis partene mot formodning ikke kommer til enighet, vil målet vårt være å gjennomføre det planlagte flyprogrammet lørdag og søndag. Flygninger til USA og Thailand skal etter planen gå som normalt, heter det i en uttalelse fra Norwegian.

Selskapet oppfordrer alle kunder til å sjekke Norwegians nettsider dersom meklingen bryter sammen og streiken er et faktum.

– God dialog

Riksmekler Nils Dalseide leder meklingen mellom YS-forbundet Parat og NHO Luftfart. Fredag kveld – fem timer før fristen for enighet skulle gå ut – beskrev han avstanden som stor.

– Alle meklinger har sine utfordringer. Det er god dialog mellom partene, med konstruktive diskusjoner. Det er likevel ikke sånn at jeg ser konturene av noen løsning ennå, sa Dalseide ved 19-tida.

– Streikebryteri

Samtidig steg temperaturen utenfor meklingsrommet. Norwegian var fredag i ferd med å fly piloter fra utlandet til Oslo og København for – om nødvendig – å sette dem inn som erstattere for streikende piloter.

– Dersom dette er riktig, er det streikebryteri, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud til Dagbladet.

Norwegian avviser kritikken med at det vil være «helt kurant» å hente inn piloter for å erstatte de som eventuelt er i streik i Norwegian Air Norway.

– Kan ikke et datterselskap levere pilottjenester, må man se seg om etter andre muligheter for å få kundene fram, kommunikasjonsdirektør Ann-Sissel Skånvik til avisen.

YS varsler omfattende sympatiaksjoner fra luftfartsansatte i andre land dersom Norwegian benytter innleide piloter ved en eventuell streik.

Flere krav

Striden mellom Norwegian og selskapets piloter står blant annet om hva slags tilknytning pilotene skal ha til selskapet.

Parat krever en «reell» arbeidsgiver, likeverdige avtaler for alle selskapets piloter i Skandinavia og felles karrieremuligheter for alle pilotene i konsernet.

Lederen for pilotforeningen i Norwegian, Halvor Vatnar, mener selskapet er ute etter å presse fram en overgang fra fastere ansettelser til løsere tilknytning med dårligere betingelser.

Norwegian viser til at kostnader må kuttes.

– Pilotene i Skandinavia har svært gode betingelser og kostnadene må ned, slik vi også har sett hos våre konkurrenter, sa Norwegians informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til NTB tidligere denne uken.

Thore Selstad Halvorsen er forhandlingsleder for Parat, mens Ragne Eikrem leder NHO Luftfarts forhandlingsdelegasjon.

Les også:
Brukt-elbilprisene raser i USA  
Åtte SAS-fly avlyst på grunn av streik (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.