- Streiken blant de skandinaviske pilotene påførte Norwegian svært store kostnader, sier Norwegian-sjef Bjørn Kjos i en pressemelding fredag morgen.

Norwegians egne beregninger viser i dag at «streikeregningen» kommer opp i 350 millioner kroner.

- Dette er tap og inntektsbortfall vi må leve med, sier Kjos.

120 mill. i inntekter

De kansellerte flygningene utgjorde alene om lag 120 millioner kroner i tapte inntekter, heter det i meldingen.

Videre opplyses det at ekstrakostnader knyttet til å ivareta passasjerene kom opp i 110 millioner kroner. Dette er blant annet kjøp av billetter med andre selskap, mat og hotellovernattinger for strandede passasjerer.

Inntektsbortfallet i form av tapte bookinger fremover er beregnet til 120 millioner kroner.

Dermed summerer tap og ekstra kostnader seg til om lag 350 millioner kroner, ifølge Norwegian.

Trafikknedgang

Streiken som ble startet av fagforeningen Parat og den skandinaviske pilotforeningen førte til at 2.000 flygninger i Skandinavia ble kansellert. Dette påvirket månedens trafikktall sterkt.

I mars fløy 1.726.180 passasjerer med Norwegian, en reduksjon på fire prosent sammenlignet med samme måned året før.

De flyene som gikk hadde imidlertid høyere fyllingsgrad enn i mars i fjor, opplyser selskapet. Flyselskapet hadde følgelig økning i passasjertrafikken (RPK) på syv prosent fra mars i fjor.

Yielden i måneden var 0,39 kroner, mens inntektene per tilgjengelige setekilometer (rask) var 0,33 kroner, melder TDN Finans.

«Det er naturlig å forvente negative effekter både av pilotstreiken og påskeeffekter også for april», heter det i fredagens melding.

Streiken ble avblåst da Parat og Norwegian til slutt ble enige om ny tariffavtale.

Frem til nå har ikke flyselskapet sagt noe om kostnadene ved å måtte sette fly på bakken. Analytiker Petter Nystrøm i ABG Sundal Collier har tidligere anslått at dette bare i Norge tilsvarer rundt 15 millioner kroner i tapte inntekter per dag.

Les også:
Asia i dag: Erklærer krig mot golf
Rød slått konkurs
Riggavtale glapp for Fredriksen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.