Mange sliter med dårlig søvn, og antall sykemeldte på grunn av stress og utbrenthet er økende. At søvnmangel kan føre til stress og at stress kan føre til søvnmangel er ikke omstridt.

Men nå har forskere ved Stressforskningsinstituttet ved Universitetet i Stockholm sett på hva som faktisk skjer når hjernen får for lite søvn, skriver va.se.

Rent fysiologisk skjer det ifølge forskerne en prosess der hjernen etter hvert ser selv det minste problem som et uoverstigelig hinder.

Og til slutt stenger hjernen rett og slett bare av.

- Det er ikke slik at det er som en bil som går tom for bensin og plutselig bare stopper, men at hjernen trapper gradvis ned energien til den går så sakte at den ikke vil utføre noe arbeid lenger, sier professor Torbjörn Åkerstedt ved Stressforskningsinstittutet til va.se.

Og hjernens jobb er som kjent å tenke, og uten å tenke så sier det seg selv at det ikke er mulig å prestere.

Størst risiko når det går godt

Forskerne mener risikoen for å bli utbrent er størst når det er høykonjunktur i økonomien, da det ikke finnes noen grenser for hva arbeidsgiverne vil oppnå, mens man er mest opptatt av kostnadskutt og ikke så mye prestasjoner når tidene blir dårligere.

Åkerstedt sier at det av naturlige årsaker heller ikke er de «slappe»» som har størst risiko for å møte veggen, men ambisiøse mennesker som har problemer med å sette grenser både i arbeidslivet og hjemme, og som kompenserer dårlig selvfølelse med å konsentrere seg om prestasjoner.

Professor Torbjörn Åkerstedt sier hjernen påvirkes ved at reseptorene i seratoninsystemet slås av når man blir utbrent, men han sier det er feil å kalle det en skade, og at de som rammes som regel passer seg nøye for å havne i en liknende situasjon igjen og ofte bytter livsstil.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også:  - Skal ha tre barn, løpe maraton, være fotballtrener og få den mest spennende jobben


- Bortskjemthet sender unge på trygd (2012)


  Unngå å bli utbrent   (2010)