- Ligningen går rett og slett ikke opp, sier meglerhussjef Thorodd Bakken i Nordea Markets Norge.

Han snakker om voksne mennesker – egne ansatte – som ikke klarer å legge fra seg jaget om å være «perfekt» 

- De skal ha tre barn, løpe maraton, være fotballtrener , verdens beste kjæreste og i tillegg få den mest spennende jobben, sier Bakken og rister på hodet.

Dagens Næringsliv skrev fredag om barn og unge, såkalte trofébarn, som sliter seg fullstendig ut i forsøket på å leve opp til foreldrenes forventninger. Lege Tobias Skylstad Kvernebo ved Volvat Medisinske Senter ser et økende antall «utbrente små voksne».

Problematikken lyder ikke lyder ukjent på Bakken i Nordea Markets Norge. Han mener mange har med seg et usunt ambisjonsnivå inn i arbeidslivet.

- Jeg ser ansatte som rives i prioriteringene, forteller han.

Ber dem velge

Ikke sjeldent må han i medarbeidersamtaler si det rett ut: Vedkommende er kanskje nødt til å erkjenne at han eller hun ikke kan få alt på en gang.

- Om du skal ha en idrettskarriere, kan det gå utover muligheten til å yte nok til å få de aller mest spennende jobbene. Det er selvfølgelig helt greit, men jeg føler at ganske mange er urealistiske. De klarer ikke å se at de er nødt til å velge, sier han.

Bakken fikk i fjor mye oppmerksomhet for å ha sparket i gang en ekstremuke for sine ansatte. Uken startet mandag morgen med å møte opp klokken 0500 på jobb, med enkelte arbeidsdager som skal varte helt til klokken 2200.

- Utgangspunket var at vi skulle teste hvordan det var å være mer ekstreme i det vi gjorde, men også det å være bevisst rundt prioriteringer og hverdagen, forklarer Bakken i dag.  

- Ikke minst hadde mange nytte av øvelsen som gikk på å slå av telefonen når arbeidsdagen var over, sier han.

Nettmøte på DN.no: Hvor går grensene? Bør vi ikke kunne stille noen krav til barn og unge? Følg lenken og send inn dine spørsmål nå.

«Vanskelig»

Meglerhussjefen har selv to barn i skolealder. Han ser at presset om å være best i alt er stort. 

- Jeg tenker at det er veldig vanskelig å være foreldre. Man vil selvfølgelig at barna skal gjøre det bra. Samtidig vil man at de skal være ærlige mot seg selv og gjøre det de har lyst til, sier han.

- Selv tror jeg at det å lære seg gode arbeidsvaner, er det noe som er veldig nyttig å ha med seg senere. Å finne en balanse, er både krevende og vanskelig, innrømmer Bakken.

Meglerhussjefen understreker at han generelt opplever dagens nyutdannede som både hardtarbeidene og dyktige.

- De kan veldig mye, jeg tror de har en større evne til å tenke totalitet fra starten av enn tidligere. Verden går helt klart videre, men dette med bevisstgjøring rundt prioriteringer tror jeg er helt nødvendig. Tidligere holdt det kanskje å være veldig god i jobben din. Nå skal man helst være best på alle arenaer, sier han.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.