Produksjonen i norsk industri gikk ned med 1,0 prosent i første kvartal 2015 sammenlignet med forrige tremånedersperiode, viser sesongjusterte tall publisert av Statistisk sentralbyrå (SSB) fredag.

Indeksnivået for industri var på 124,1 i første kvartal, mot 123,6 i samme periode ifjor.

Knyttet til olje

Fallet kan ifølge SSB delvis knyttes til lavere aktivitet hos leverandører til olje- og gassektoren og gjelder næringer som bygger skip og oljeplattformer, samt maskinreperasjon og installasjon.

Aktiviteten i disse næringene var spesielt lav i januar og februar. Til tross for økt produksjon i mars, gir lavere ordreinngang en indikasjon på at negangen for disse næringene vil fortsette.

Imidlertid har det vært en oppgang for næringsgruppen innenfor oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri i første kvartal.

Eurosonen slår oss

Fra februar til mars gikk industriproduksjonen opp med 3,2 prosent, viser sesongjusterte tall fra SSB. Den største økningen kom fra bygging av skip og oljeplattformer, og kan knyttes til høy aktivitet blant store oljeplattformprodusenter.

Fra februar ifjor til februar i år økte norsk industriproduksjon med 0,8 prosent. Estimerte tall fra Eurostat, statistikkontoret i EU, viser at industriproduksjonen i land i eurosonen økte med 1,0 prosent i samme periode. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

- Marginene vi leverer dette kvartalet er ikke i tråd med våre ambisjoner

Konservativ sjokkseier

Kraftig fall for VG