- Nå får vi se hva som skjer.

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS sier at ledelsen er glad for at de kom i havn med en ettårig avtale med de svenske pilotene i dag tidlig, over ni timer på overtid.

Men fortsatt pågår konflikten med de norske pilotene i Norsk Cockpitforbund. Fristen for mekling gikk ut ved midnatt, men partene forhandlet på overtid i hele natt - uten å komme frem til noen løsning. Dermed ble det streik - og seks piloter er så langt tatt ut: SAS-streiken avverget i Sverige

- Vi forlot hverandre i en god tone i dag tidlig. Og de vet at døra vår står åpen! sier Knut Morten Johansen til DN.

- Har dere avtalt et tidspunkt dere skal møtes igjen for videre forhandlinger?

- Nei, det er ikke avtalt noe, sier han.

Glad for svensk enighet

Han er veldig glad for at det ble enighet i Sverige i dag tidlig.

- 80 prosent av pilotene våre har nå sluttet seg til en ny, forenklet og mer moderne avtale. Det skaper muligheter for ekstra vekst og videre satsing på langdistanse. Men det er trist at vi ennå ikke har blitt enige med den ene norske pilotforeningen. Å få i havn en avtale med den andre norske pilotforeningen var et stort steg i riktig retning. Men uten en avtale på plass med alle pilotene i Norge - det skaper begrensninger i forhold til langdistansesatsing ut fra Gardermoen, sier Knut Morten Johansen.

Onsdag i forrige uke ble den gamle Braathens-foreningen, som i dag heter SAS Norge Flygerforening (SNF), enig med ledelsen om en ny kollektivavtale.

Rundt 500 piloter i Dansk Pilotforening sa i slutten av mars ja til en ny kollektivavtale med SAS. Like før hadde rundt en tredel av pilotene blitt flyttet til et nytt datterselskap i SAS, Cimber Air. De danske pilotene måtte skrive under innen 1. april for å hindre at pilotene i Cimber Air ble stående uten avtale. Og i dag tidlig kom altså svenskene i havn. Nå gjenstår det for SAS å få en avtale med rundt 300 norske piloter i Norsk Cockpitforbund.

Få tatt ut i streik så langt

SAS-infosjefen opplyser at norske passasjerer i første omgang vil bli lite berørt av pilotstreiken.

- Seks piloter er tatt ut så langt, og det blir ingen opptrapping gjennom helgen. Det betyr at trafikken vil gå som normalt gjennom pinsen. Men hva som skjer til neste uke, det vet vi ennå ikke, sier han.

Han er glad for at pilotene har tatt hensyn til en uskyldig tredjepart.

- At pilotene har valgt å ta ut så få piloter i streik fra begynnelsen av, det vitner om at de ikke ønsker å ramme uskyldige passasjerer - og det setter vi selvfølgelig pris på, sier Johansen.

Det lyktes ikke DN å komme i kontakt med fungerende leder Rune Sundland i Norsk Cockpitforbund torsdag formiddag.

- Vi kan ikke akseptere å bli diktert en tariffavtale av SAS som betyr ytterligere forringelse av våre betingelser, og som vi mener går på bekostning av flysikkerheten og våre medlemmers helse, sa han til NTB tidligere på morgenen.

Les også: Sas kansellerer 110 flygninger

SAS-sjefen advarer: Pilotstreik kan bety færre langruter fra Norge og Sverige  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.