SAS-streiken er over - etter én uke.

Etter å ha kommet til enighet med tre pilotforeninger som utgjør 80 prosent av SAS-pilotene, ble det brudd i meklingen mellom SAS-ledelsen og SAS Norge Flygerforening (NSF) torsdag morgen i forrige uke.

Etter det NTB erfarer er avtalen identisk med den pilotene først sa nei til. Nå settes det ned et utvalg som skal se på forholdene.

Etter at partene onsdag valgte å gjenoppta meklingen, har Riksmekleren torsdag morgen lagt frem en avtale som partene er enige om, og som pilotforeningen nå velger å sende ut på uravstemning til sine medlemmer.

Kommunikasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS sier til NTB at alle piloter i selskapet nå er omfattet av det samme avtaleverket.

- Avtalen som ble signert torsdag morgen er helt på linje med det de andre pilotforeningene har gått med på, sier Johansen.

- Svært utfordrende

- Disse tarifforhandlingene har vært svært utfordrende, men vi har nå landet en avtale. Vi er glade for at konflikten er over, og alle ressurser igjen kan settes inn for å ivareta passasjerene, sier fungerende leder i Cockpit, Rune Sundland i en pressemelding.

- Det var en lang natt frem mot ny avtale. De som har vært med nøler ikke med å karakterisere dette som historisk. En 50 år gammel avtale som er blitt reforhandlet flere ganger, er nå erstattet med en ny og moderne avtale som sikrer at SAS er rustet til å møte den moderne konkurransen i luftfarten, og samtidig være tuftet på skandinaviske tradisjoner, sier Knut Morten Johansen.

SAS har fra før reforhandlet avtalene med alle pilotene i Sverige og Danmark, og med halvparten av pilotene i Norge. De streikende pilotene utgjorde om lag 20 prosent av SAS-flyverne i Skandinavia.

Det er fire pilotforeninger i SAS. Én i Sverige, én i Danmark og to i Norge.

Onsdag i forrige uke ble den gamle Braathens-foreningen, som i dag heter SAS Norge Flygerforening (SNF), enig med ledelsen om en ny kollektivavtale.

Rundt 500 piloter i Dansk Pilotforening sa i slutten av mars ja til en ny kollektivavtale med SAS. Like før hadde rundt en tredel av pilotene blitt flyttet til et nytt datterselskap i SAS, Cimber Air. De danske pilotene måtte skrive under innen 1. april for å hindre at pilotene i Cimber Air ble stående uten avtale.

Så gjensto nær 700 piloter i Norske SAS-flygeres Forening (NSF) og Svensk Pilotforening. Torsdag morgen, over ni timer på overtid, ble SAS enige med de svenske pilotene.

Dermed var det altså bare pilotene i NSF som gikk ut i streik. Reisende har imidlertid merket langt mindre til denne streiken enn da Norwegian-pilotene var i streik. Kun et fåtall SAS-piloter ble tatt ut hver dag. I løpet av helgen trappet pilotene opp streiken fra seks til 17 flyvere.

Alle flyvninger går som normalt fredag

30 flyvninger ble kansellert, og 6.000 passasjerer ble berørt av den en uke lange streiken blant pilotene i det LO-tilknyttede Norsk Cockpitforbund.

Ifølge SAS kom alle passasjerene som ble berørt av konflikten frem dit de skulle.

Alle avganger vil gå som normalt fredag. Ifølge selskapet var de berørte passasjerene torsdag allerede booket over på andre alternativer.

SAS har ifølge standby.dk avlyst fire langruter i dag, henholdsvis fra København til Chicago, Beijing og Tokyo, samt fra Oslo til Newark.

Les også: Tøff pilotstrid i SAS: Sammenligner norske piloter med kapteinen på «Titanic»

Stavanger mister direkterute til Paris - men SAS nekter å gi slipp på Houston-ruten  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.