Matforskningsinstituttet Nofima har analysert kostnadsdriverne i oppdrettsnæringen som viser at produksjonskostnadene økte med fem kroner per kilo fra 2012 til 2014.

Dyrere fôr og utgifter til forebygging og behandling av luseplager er identifisert som de største kostnadsdriverne i analysen som ble presentert under Aqua Nor i Trondheim tirsdag.

Svekket valuta og høyere råvarepriser er de viktigste årsakene til at fôringsutgiftene øker med 1,50 kroner per kilo på to år. Den stadig hardere kampen mot lakselus er også kostnadsdrivende for oppdretterne. På grunn av økende resistens mot lusemidler har oppdretterne vært nødt til å gå tilbake til å bruke hydrogenperoksid. Dette er både dyrere og øker dødeligheten.

– Vi anslår at luseproblematikken kostet næringen 3-4 milliarder kroner i 2014, sier forsker Audun Iversen i Nofima.

Les også: Sjefanalytiker mener dette er tusenkronersspørsmålet i norsk økonomi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.