Prosjektet innebærer en omfattende opprusting og utvidelse av kraftverket, og har en investeringsramme på 920 millioner kroner, opplyses det i en melding tirsdag.

Det nye aggregatet, Vamma 12, får en slukeevne på 500 kubikkmeter i sekunder, og vil produsere over 1.000 gigawattimer (GWh) i året.

800 GWh vil erstatte produksjonen i gamle aggregater, mens om lag 220 GWh er helt ny kraft. Det økte kraftvolumet er basert på nye beregninger av økt samlet slukeevne og bedre effektivitet i kraftverket.

- Etter moderniseringen av Vamma kraftverk, vil vi utnytte vannet i Glomma enda bedre. Det gir ny klima- og miljøvennlig kraft tilsvarende forbruket i 11.000 eneboliger, sier Hafslunds konsernsjef Finn Bjørn Ruyter i en kommentar.

«I tillegg til det nye produksjonsvolumet, vil Vamma kraftverk etter utbygging bli langt mindre sårbart for utfall og tap i produksjon. Rehabilitering av det andre store aggregatet, Vamma 11, kan skyves ut i tid, og kan gjennomføres uten vanntap. Bygging av Vamma 12 reduserer også behovet for rehabilitering av de eldste aggregatene, som vil bli benyttet når det er flom» heter det i meldingen.

Den nye kraften vil være berettiget til såkalte elsertifikater under den norsk-svenske støtteordningen for å frembringe mer fornybar kraftproduksjon, fremgår det også.

- Sett i lys av at totalproduksjonen har en kostnad på under en krone per kWh, er Vamma 12 et kostnadsmessig godt vannkraftprosjekt, sier Ruyter.

Aggregatet vil bli bygget som en separat enhet på vestsiden av Glomma, med byggestart høsten 2015, planlagt ferdigstilling våren 2019. Det er inngått utbyggingsavtale med vertskommunene Askim og Skiptvet.

DNs valgportal: Hvilke politikertopp er du mest enig med?

Les også:

Inntil 500 må gå i Aker Solutions  

Asia i dag: Mørke skyer over Kina

Krever navnene på norske pornopirater  

Se DNtv: - Må jo tjene 50-60000 for å betjene eiendomsskatten

 

- Må jo tjene 50-60000 for å betjene eiendomsskatten
APs skatteforslag sett fra Bygdøy.
02:09
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.