Det er enstemmig vedtatt en ny høring før jul, forteller Kolberg til pressen tirsdag.

- Det er uavklarte spørsmål i saken, sier han.

Tema for høringen blir de nye og alvorlige opplysningene som førte til at Svein Aaser ikke lenger hadde statsrådens tillit og måtte trekke seg som styreleder med umiddelbar virkning.

Opplysningene ble ikke meddelt komiteen da daværende Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas fortalte sin versjon av Vimpelcom-saken under forrige høring.

Overfor DN innrømmet Baksaas mandag at han burde fortalt mer til næringsminister Monica Mæland og Stortinget om Vimpelcom-saken.

Risikerer straffansvar

Vimpelcom er fortsatt under etterforskning for korrupsjon i forbindelse med ekspansjonen til Usbekistan. Telenor hadde som nest største eier tre styremedlemmer i konsernet, Baksaas selv satt en periode i styret.

I ytterste konsekvens kan Telenor-toppene bli holdt strafferettslig og erstatningsrettslig ansvarlig for valg som er gjort i kraft av styremedlem og eier i Vimpelcom. Også Telenor som selskap, risikerer straffansvar.

– I Norge er det straffbart å medvirke til korrupsjon, selv om korrupsjonen er begått i utlandet. Det kan være snakk om passiv tilrettelegging og medvirkning ved at man ikke har gjort noe for å forhindre korrupsjon da Vimpelcom skulle inn i Usbekistan, sier jussprofessor Beate Sjåfjell ved Universitetet i Oslo til NTB.

Konsernsjefen stiller

De nye opplysningene er strengt hemmelige og ikke kjent for offentligheten. Det kan innebære at hvis Baksaas og tidligere styreleder Svein Aaser blir invitert til å forklare seg på nytt, så kan høringen bli lukket når disse opplysningene blir tema.

Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor vil stille til høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen dersom han blir innkalt.

Det opplyser Telenor-konsernet til NTB tirsdag ettermiddag, etter at det ble klart at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité vil gjenåpne Vimpelcom-saken.

– Vi har forståelse for at komiteen har spørsmål i saken, og Sigve Brekke vil stille til høring hvis han blir bedt om dette, sier kommunikasjonssjef Glenn Mandelid.

- Trist

Det er ny informasjon Telenor sendte Næringsdepartementet som står sentralt i begrunnelsen for å holde ny høring om saken. Det fire sider lange brevet inneholdt opplysninger som førte til at Svein Aaser måtte gå av som styreleder.

– Telenor tar til etterretning komiteens beslutning om å gjennomføre en ny høring i Vimpelcom-saken. Telenor skal være et selskap preget av åpenhet og transparens, sier Mandelid.

Kolberg oppsummerer innrømmelsene fra de tidligere Telenor-toppene Jon Fredrik Baksaas og Svein Aaser som «avorlig og uheldig». Han mener det viktigste for komiteen nå, er å få kartlagt hva departementet gjorde og ikke gjorde i saken.

– Når det nå viser seg at heller ikke departementet har fått alle opplysninger, så er det grunn til å spørre: Gjorde de nok for å skaffe seg dem, sier Kolberg.

Videre mener han det gjenstår å se hva slags konsekvenser saken kan få for Monica Mæland, men understreker samtidig at han ikke har «en brodd» mot statsråden.

– Jeg blir nesten litt trist av det hele, for det er ikke sånt vi normalt opplever i Norge, sier Kolberg til NTB.

Beklaget

Baksass har tidligere beklaget i Dagens Næringsliv for at han ikke sa alt han visste.

Les også: Innrømmer at info ble holdt tilbake dnPlus (krever innlogging)

– Det er ikke slik at vi hadde en egen agenda overfor komiteen, slik det er antydet. Det at vi ikke tok med oss den taushetsbelagte informasjonen, var ikke en bevisst beslutning fra oss. Det var heller en betraktning vi gjorde oss. I lys av det vi har sett, burde vi ha vurdert det annerledes, sa Baksaas.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer om Vimpelcom-saken:

Professor: - Dette er sjokkerende

Sigve Brekke: - Vi ser svært alvorlig på dette

Telenor-sjefen møtte næringsministeren i dag