Vimpelcom, som er delvis eid av Telenor, opplyser i en pressemelding tirsdag morgen at det foretar en avsetning i tredje kvartal på 900 millioner dollar knyttet til «pågående etterforskning».

- Vi ser svært alvorlig på dette. Dette forsterker den bekymringen vi har hatt i flere måneder rundt Vimpelcoms investeringer i Usbekistan, sier konsernsjef Sigve Brekke til Dagens Næringsliv.

Vimpelcom meldte vinteren 2014 at selskapet var under etterforskning av amerikanske og nederlandske myndigheter for forhold knyttet til selskapets virksomhet i Usbekistan. Ifølge Brekke er tirsdagens nyhet et sterkt signal om at etterforskningen går mot slutten.

Samtidig økes uroen Telenor har hatt for utfallet av den pågående etterforskningen betraktelig, understreker konsernsjefen.

- Mot en konklusjon

- Ettersom selskapet nå går ut med en avsetning på 7,6 milliarder norske kroner, ser det ut som at etterforskningen kan gå mot en konklusjon. Det kan også tyde på at etterforskningen er i en avsluttende fase, sier Brekke.

Telenor har status som vitne i etterforskningen, og har samarbeidet med de etterforskende myndighetene.

- Det er viktig å understreke at det er Vimpelcom som er under etterforskning - og ikke Telenor. Men som minoritetsaksjonær ser vi selvfølgelig veldig alvorlig på situasjonen, sier Brekke.

- Hva hadde dere forventet med tanke på en avsetning?

- Vi har ikke har innsyn i etterforskningen eller hva som har foregått i dialogen mellom Vimpelcom og etterforskende myndigheter. Så for oss er dette absolutt nytt, og vi hadde ikke forventet noen ting, svarer konsernsjefen og legger til:

- Riktignok har vi lenge fryktet at det har vært noe i etterforskningen. Nå ser det ut til at den bekymringen er enda mer reell.

Tier om Baksaas-intervju

I et intervju med DN mandag vedgår tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas at han burde fortalt mer til næringsministeren og Stortinget.

- Det har jeg ingen kommentar til. Jeg var ikke en del av det som skjedde rundt høringene, så det kjenner jeg ikke til, sier Brekke.

Unnskyldningen fra Baksaas kommer etter at Telenor i forrige uke sendte et fire sider langt brev til næringsministeren med ny informasjon om korrupsjonsmistankene mot det delvis Telenor-eide selskapet Vimpelcom.

Informasjonen fikk Mæland til å erklære mistillit til styreleder Svein Aaser og samtidig varsle Økokrim og hele komiteen. Komiteen behandlet Telenors og næringsministerens håndtering av korrupsjonsmistankene mot Vimpelcom (se faktaboks) i en åpen høring i januar.

Før korrupsjonsanklagene ble kjent, annonserte Telenor sine planer om å selge Vimpelcom-andelene.

- Dette gjør jo ikke salget noe enklere. Jeg må innrømme det, sier Brekke til NTB tirsdag morgen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Kristian Monsen Røkke: Nedturen vil vare

Kristian Monsen Røkke: nedturen vil vare
32-åringen tar med seg erfaringen fra USA når han skal lede Akastor gjennom krisen
02:04
Publisert: