Da teleselskapet Telenor var på jakt etter sin nye konsernsjef tidligere i år, signaliserte selskapet at det vurderte både kvinnelige og mannlige kandidater til toppjobben.

Tidligere styreleder i Telenor, Svein Aaser, gikk ut og fortalte NRK at både kvinner og menn fra innland og utland var med til sluttrunden.

Tirsdag skriver imidlertid VG at Telenor aldri kontaktet noen av de tre kvinnene i ledelsen da stillingen som konsernsjef skulle fylles.

Dette til tross for at næringsminister Monica Mæland (H) ga beskjed til styret om å lete etter kvinnelige kandidater.

En av forhåndsfavorittene til jobben, Berit Svendsen, skal ha blitt innkalt til en samtale med hodejegerfirmaet Egon Zehnder, men oppfattet ikke møtet som et intervju.

Ifølge VG skal Svendsen ha oppfattet at Telenors styreleder oppfordret henne til å bekrefte offentlig at hun selv har vært en del av ansettelsesprosessen.

Avviser påstander

VG skriver også at «departementet både før, under og etter ansettelsen har mistenkt at beslutningen om ny konsernsjef var avgjort på forhånd».

Dette avviser Telenor i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

«Disse påstandene er feilaktige og misledende», heter det i meldingen fra Telenor.

Videre skriver selskapet at «ansettelsen av Sigve Brekke som konsernsjef i Telenor ble gjennomført på en forsvarlig måte basert på internasjonal beste praksis. Den beste kandidaten fikk jobben etter at kandidater av begge kjønn ble grundig vurdert».

- Enstemmig styre

I meldingen skisserer Telenor en prosess hvor både styret og ledelsen ble intervjuet av «et av verdens mest anerkjente rekrutteringsbyråer» om sin vurdering av konsernledelsen og andre interne kandidaters egnethet til toppjobben.

Dette skal ha dannet grunnlag for kandidatprofilen som ble benyttet i prosessen.

«De viktigste kvalifikasjonene i profilen var god kjennskap til norsk samfunnsliv og politikk, bred internasjonal erfaring», heter det.

Deretter skal rekrutteringsbyrået ha laget en liste med rundt 20 eksterne kandidater av begge kjønn, hvorav tre ble intervjuet av Telenor-styret i den siste runden.

«Et enstemmig styre konkluderte med at Sigve Brekke var den beste kandidaten til jobben som konsernsjef i Telenor», ifølge selskapet.

Kritikk

Brekke har den siste tiden vært ute i hardt vær, og har måttet håndtere kritikk for både CV-juks og Telenors håndtering av Vimpelcom-saken.

Mandag ble det klart at Vimpelcom-høringen utsettes i seks måneder.

 

Les også: Valutastrateg om kronefallet: - Det sprekker. Her går det fort

- Tatt rett ut av en skrekkfilm

Kutter kursmål på Seadrill-aksjen med 97 prosent

 

Se også:

Britene gleder seg over billige, norske juletrær:

Britene gleder seg over billige norske juletrær
Akkurat nå er ett britisk pund verdt rundt 13 norske kroner. Det begeistrer briter, som har Norge som en av hovedlevrandørene av juletrær.
01:13
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.