Ulf Olsen (75) går mellom hyllene i G sport-butikken i Storgata i Oslo på jakt etter nye sko. Han har merket at prisene stiger.

– Jeg synes det er blitt dyrere allerede. Jeg er ikke noen stor kleshandler, men spesielt på sportsutstyr ser jeg at det er blitt dyrere. Det er klinkende klart, sier den pensjonerte ingeniøren.

I Storgata ligger de tre sportskjedene på rekke og rad, og det er et stort kundetrøkk.

– Utviklingen i kronekursen er jeg kjent med og jeg har fått med meg at det blir dyrere, men hvilken kunde er det som har forståelse for at prisene går opp, humrer Olsen, som har et stabilt forbruk, og ikke er avhengig av å handle på tilbud når han skal ha noe.

Ulf Olsen (75) er ute etter nye sko og sier han har fått med seg den fallende kronekursen.
Ulf Olsen (75) er ute etter nye sko og sier han har fått med seg den fallende kronekursen. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)
– Nå virker det som at det er tilbud hele tiden, sier pensjonisten.

Statistisk sentralbyrå la torsdag frem tall som viste at prisene steg med 3,1 prosent fra november ifjor til november i år, eksklusive energi og effekten av avgiftsendringer. For mat og alkohol var prisveksten 3,8 prosent, mens klær og skotøy steg 2,7 prosent i pris.

– Flaksen er over, og det blir mer uflaks for nordmenn fremover, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank. Han mener prisøkningen viser at nordmenn må venne seg til at Norge får høyere prisvekst, lavere lønninger og økt ledighet fremover.

Ta DNs oljekrise-quiz: Quiz: Hvor mange oljeingeniører trengs for å skifte en lyspære?

– Prisveksten var som ventet. Det vi nå ser er at prisene på importerte varer stiger raskt. På grensen har prisen på importerte varer steget med 25 prosent, mens den i butikken har steget med seks prosent. Det er for lite, og butikkene må øke prisene, sier han.

Han tror nordmenn i en lang periode fremover vil få høyere prisvekst og ikke høyere lønn.

– Det siste året har prisene og lønningen steget like mye. Det har vært en nullvekst. Fremover vil inflasjonen være høyere enn lønnsveksten. Vi får en nedgang i reallønnen. Det er en betydelig omstilling for nordmenn, for vi har hatt reallønnsvekst på over to prosent per år i mange år, sier sjeføkonomen.

Det store skiftet

Han mener dette illustrerer «det store skiftet i norsk økonomi».

– Nå vokser Norge saktere enn de fleste i Europa. Ledigheten stiger i Norge, mens det går ned i Europa. Tyskland har lavere arbeidsledighet enn oss. Flaksen er over. Dette er en endring som vil prege oss fremover, sier Andreassen.

– Ledigheten stiger i Norge, mens det går ned i Europa. Tyskland har lavere arbeidsledighet enn oss. Flaksen er over, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank. Foto:Hampus Lundgren
– Ledigheten stiger i Norge, mens det går ned i Europa. Tyskland har lavere arbeidsledighet enn oss. Flaksen er over, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank. Foto:Hampus Lundgren (Foto: Dagens Næringsliv)
Den norske kronen har svekket seg betydelig i verdi mot Norges viktigste handlevalutaer den seneste tiden. Sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets tror prisoppgangen i november er en midlertidig konsekvens av svak kronekurs, og at den vil gi seg i 2017.

– Vi har høy inflasjon som skyldes veldig kraftig kronesvekkelse, der alle importerte varer blir dyrere, sier han.

– Prisstigningen smitter også over på norske produkter som bruker utenlandske deler som importeres. Og prisøkningen er ikke over. Kronen er svekket med tyve–tredve prosent, så flere produkter skal opp i pris, sier han.

DN skrev torsdag at bilforhandlerne regner med å sette opp prisene på nye biler fra nyttår som følge av den svakere kronen.

– Det er ikke ferdig. Bilimportørene øker prisene over nyttår.

Men jeg tror at inn i 2017, når man har nådd et høyere prisnivå, så vil inflasjonen falle kraftig. Dette er en midlertidig effekt av kronesvekkelsen, sier Bruce.

Solgt flere plagg

Bror Stende er direktør for mote og fritid i hovedorganisasjonen Virke. Han mener norske kunder de seneste årene har vent seg til stadig billigere klær og i stedet solgt flere plagg. Mange kjeder og butikker har tatt de økte valutakostnadene selv, men at forbrukerne nå vil merke den svake kronen.

– Alt vi importerer blir dyrere, og det vil vi som forbrukere merke, sier Stende.

– Spesielt de små frittstående butikkene har lidd under at de har måttet sette ned prisene. Jeg håper at justeringen av prisene gjør at de kan ta igjen for den tøffe konkurransen og løfte prisbildet, sier han.

Han ser likevel lyst på julen.

– Bergen og Stavanger har en flat utvikling i julehandelen, og da blir det pessimisme. Ellers i landet ser ikke vi like mørkt på det som forbrukerøkonomene. Vi tror at de fleste skjermer julehandelen og kjøper gaver som før. 95 prosent av befolkningen har fortsatt penger, sier han.

Quiz: Hvor mange oljeingeniører trengs for å skifte en lyspære?

Disse topper lønningslisten fem år etter utdannelsen dnPlus  (DN+)

Søkkrik investor kjøpte Monsen Røkke-leilighet  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.