I oktober er forbrukertillitsindeksen (CCI) på minus 3,2 poeng, det laveste nivået siden desember 2011, viser den siste tillitsmålingen fra Opinion.

Indeksen faller for andre måned på rad, og nedgangen fra september er på hele 6,0 poeng.

- Markant negativ utvikling

- Vi må tilbake til oktober 2011 for å finne et tilsvarende fall i forbrukertilliten. Indeksen for oktober ligger langt under gjennomsnittet etter ti målinger i år. Alle de fire indikatorene som samlet utgjør forbrukertillitsindeksen har en markant negativ utvikling fra september til oktober. Det største fallet er knyttet til forventningene til den økonomiske situasjonen for Norge om 12 måneder, sier Henrik Høidahl, seniorrådgiver i Opinion i en pressemelding.

CCI er et gjennomsnitt av forbrukernes forventninger til egen og landets økonomi, arbeidsledigheten og deres muligheter til å spare de kommende 12 månedene.

Tror ledigheten skal stige

15 prosent tror den økonomiske situasjonen for Norge vil være litt eller mye bedre, mens hele 41 prosent tror den vil være litt eller mye dårligere, mot 26 prosent i september og 25 prosent i august.

- Forbrukerne har de to siste månedene i økende grad trodd at arbeidsledigheten vil være høyere om 12 måneder. Kun én gang siden juni 2009, nærmere bestemt i mars i år, er det flere enn nå i oktober som har trodd at arbeidsledigheten vil være høyere om 12 måneder, sier Høidahl.

CCI var på minussiden to ganger i fjor, ellers må man tilbake til desember 2011 for å finne en svakere forbrukertillit. Da var den på minus 3,5 poeng.

Hvis alle venter ingen endring blir tallet lik 0. Med CCI over 0, kan man si at forbrukerne i overveiende grad venter sterkere økonomi. Hvis CCI er under 0, venter de i overveiende grad svakere økonomi.

- Bekymret for egen økonomi

Tidligere denne uken la det globale informasjons- og målingsselskapet Nielsen frem tall som viser at nordmenn er bekymret for egen økonomi, men ser optimistisk på fremtiden.

Selv om vi har en av de beste økonomiene i verden, er Ola Nordmann blitt mer bekymret for sin personlige økonomi.

Hele 51 prosent av nordmenn sier at utsiktene for deres personlige økonomi er enten dårlig, eller ikke så bra, ifølge den ferske Nielsen-rapporten, hvor man har spurt 30.000 personer fra 60 land om temaer fra jobb, økonomi og fremtidsutsikter innen egen personlig økonomi. Likevel sier 9 prosent av nordmenn at de har svært gode økonomiske utsikter i året som kommer. Dette er høyest i Europa, sammen med Danmark.

Til tross for bekymringer for privatøkonomien, er nordmenn fortsatt svært optimistiske med tanke på landets økonomi: 80 prosent mener vi ikke er i en økonomisk resesjon - dette er lavest i Europa. 64 prosent av EU-landene sier de er i en økonomisk tilbakegang.

 

Les også:
- Øker sjansen for et rentekutt

Overraskende oppgang i ledigheten

Shoppe-stopp i september

Lover kamp om lånekunder

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.