Norske statsrentepapirer anses som dønn solide, både nå og fremover, ifølge kredittvurderingsbyrået Fitch.

- Sterkt styringsverk

I et klima der andre land må se sine kredittvurderinger under press, opprettholder Norge sin trippel-A (AAA)-rangering med stabilie utsikter fra en verdens ledende kredittvurderingsinstitusjoner.

"Norges AAA-rangeringer reflekterer styrken til den statlige balansen, svært høye utviklings- og styringsindikatorer, en svært høy inntekt per capita og sterke makroøkonomiske styringsverk", konkluderer Fitch i en oppdatering fredag.

Kredittvurderingsbyrået fremhever at landets oljeinntekter har blitt møysommelig investert og forvaltet gjennom oljefondet. Samtidig er offentlig sektors gjeld ubetydelig i forhold til eiendelene.

"Oljeeksporten støtter landets posisjon utad - der handelsoverskuddet har vært 13,5 prosent av BNP over de siste ti årene", skriver Fitch.

Sikrer stabilitet

Kredittvurderingsbyrået påpeker at forslagene til skattekutt i statsbudsjettet for 2015 utgjør kun 8,5 milliarder kroner eller 0,3 prosent av BNP.  Dermed venter Fitch at balansen vil svekke seg til 9,5 prosent av BNP i 2016, fra 10,9 prosent av BNP i 2013.

Norges høye råvareavhengighet er i seg selv en svakhet, mener Fitch. På den annen side motvirkes dette av et sterk økonomisk styringsverk, som sikrer økonomisk stabilitet, hevdes det.

Samtidig advares det mot at et kraftig boligprisfall kan påvirke privat forbruk, boliginvesteringer, og bedriftenes inntjening.

Sårbar for oljeprisfall

Selv om Norges kredittverdighet vurderes som solid og at en negativ rating er usannsynlig i det korte bildet, finnes det risikofaktorer.

Fitch viser til kraftig oljeprisfall, en forverring av de økonomiske ubalansene, og på lengre sikt, faren for at man ikke foregriper utfordringene med en raskt aldrende befolkning.

- Et betydelig (ekstrem) og vedvarende fall i oljeprisen ville representere et betydelig sjokk for norsk økonomi, gitt dens tunge avhengighet av petroleumsbransjen, heter det.

Ikke bekymret

Fitchs vurderinger er gjort basert på en gjennomsnittlig oljepris på 105 dollar fatet i 2014, fallende til 100 dollar fatet i 2015, og videre til 95 dollar fatet i 2016.

- Byrået anser sannsynligheten for et alvorlig og vedvarende fall i oljeprisene skal betydelig viske ut Norges "buffer" som lav, heter det.

Kredittvurderingsbyrået venter heller ingen pengepolitiske endringer, og i tråd med handlingsregelen antar Fitch at den årlige langsiktige avkastningen til oljefondet vil ligge innefor 3-4 prosent.

Les også:
Gleden ved lav oljepris

  Friele utfordrer Hansa Bryggerier (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.