Den norske kronen har styrket seg noe de siste dagene, etter tirsdagens store bevegelser.

Etter at den norske kronen tirsdag nådde 9,86 mot euro, ble det onsdag handlet euro-norske innenfor intervallet 9,06-9,48.

I skrivende stund koster en euro 9,14 norske kroner.

Den russiske rubelen har også vært ustabil de siste dagene, men har i likhet med den norske kronen styrket seg noe.

Les mer om den russiske rubelen: Rubeluro spås å vare dnPlus (Krever innlogging.)

Kronen korrigerer opp

Ifølge makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets morgenrapport kan kronestyrkelsen ses i sammenheng med oppgangen i oljeprisen. Oljeprisen er nå tilbake på sekstitallet, og koster i skrivende stund 61,13 dollar per fat.

Samtidig peker Hov på at forventningene til norske pengemarkedsrenter korrigerte opp.

- Ettersom en høyere oljepris i seg selv kan bidra til mindre sannsynlighet for lavere renter er det i tillegg verdt å minne om at differansen mellom kronekursen og nivået Norges Bank har lagt til grunn nå er over fem prosent, noe som isolert sett bidrar til en høyere rentebane, skriver Hov.

Sterkere dollar

Etter rentemøtet i Fed igår styrket amerikanske dollar seg betydelig. Sjeføkonom Steinar Juel og analytiker Marte Andresen skriver i Nordea Markets' morgenrapport at de tror den amerikanske sentralbanken vil øke rentene midt i 2015.

- Yellen syntes å ha et avslappet forhold til at inflasjonen kom ned på grunn av fallet i oljeprisen. Det er midlertidige effekter, og i sum er et oljeprisfall positivt for amerikanske økonomi. Uttrykket om at rentene skulle holdes lave i «a considerable time» ble som ventet fjernet fra uttalelsen, men sentralbanken lovet å være tålmodige med renteøkningen, heter det i rapporten.

Visepresident Janet Yellen i USAs sentralbank sa på pressekonferansen onsdag at dette betyr at det er lite aktuelt å heve renten på et av de to nærmeste rentemøtene. Tilsvarende språkbruk ble brukt i 2003/2004, og da gikk det fem måneder til renteøkningen kom.

Les om Feds pressekonferanse her: Janet Yellen lover å være «tålmodig»

- Høyere vekstutsikter samt signaler om at renteøkning mot midten av neste år er godt nytt for dollaren, skriver Juel og Andresen i morgenrapporten.

Følg Dagens Næringslivs børs & marked her. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på Dn.no:

Sveits innfører negativ rente  

Asia i dag: Kina og USA kniver om topplassen

USA i dag: Seks svar fra sentralbanksjefen

Slik rammer kronefallet Norge